53 órás séta a Floridai-szoroson át

2013.09.04. 16:20

National Geographic járt utána, hogy mi kellett a 64 éves Diana Nyad emberfeletti teljesítményéhez, amikor 53 óra alatt átúszta a Floridai-szorost Kuba és a félsziget között. A magazinnak Benjamin Levine sportkardiológus volt segítségére, hogy feltárja, milyen hatások érik ilyenkor a szervezetet.

A 177 kilométeres távot 53 óra alatt teljesítette Nyad, amely óránként nagyjából 3,2 kilométeres tempónak felel meg, amely nem gyorsabb, mint a sétatempó. Nem kell tehát hozzá a sprinterek, vagy a középtávfutók fizikuma, sokkal fontosabb az állóképesség és a mentális kitartás. Ráadásul a fekvő testhelyzet kedvezőbb is úszás közben, hiszen amikor jár az ember, a gravitáció a lábai felé vonzza a vért, így a szív nincs tele, míg vízben fekve sokkal több vér van az ember szívében, ami növeli hatékonyságát. Ám éppen emiatt el is tud fáradni a sportoló szíve, emiatt fontos a folyamatos ritmus.

A víz jó hővezető, ezért ha az úszó nem termel elég hőt, gyorsan kihűlhet. Ezt akadályozza meg a jól szigetelő ruha, de ehhez az is kell, hogy ne álljon meg pihenni, mert akkor kevesebb hőt termel a test.

A legnagyobb korlátot az izmok igénybevétele, a koncentráció és az energia jelenti. Ilyen hosszútávú megterhelés esetén a test a zsírszövetekből nyeri az energiát, de ha fokozódik a tempó, akkor a szénhidráttartalékokhoz nyúl a szervezet, amitől gyorsabban fáradnak az izmok. Ezek esetében a folyamatos, ismételt összehúzódások miatt könnyen léphet fel fáradtság, vagy akár húzódás is.

A rövidebb izmok, mint amilyenek az úszáskor leginkább használt karban vannak, ilyen igénybevétel mellett gyorsabban fáradnak, mint a hosszabb izomrostok. A monotónia pedig az elmét is kikezdi, hiszen 53 órán át, alvás nélkül rendkívül nehéz folyamatosan koncentrálni.

Nyad, mivel egész életében sportolt, így jó fizikumú, Levine szerint pedig az sem kizárt, hogy egy 40 éveshez emberéhez hasonló állapotú a keringési rendszere, de mentális ereje és fegyelme is jóval fiatalabb, mint tényleges életkora.

Saját fizikai korlátai mellett Nyadnak az erős szél keltette hullámokkal és a lenyelt sós víz miatti rosszulléttel is meg kellett küzdenie.

Diana Nyad ötödik próbálkozásra tudott átúszni Kubából Floridába, először 1978-ban kísérelte meg leúszni a 177 kilométeres távot.