Végső búcsú Temes Judittól

2013.09.09. 20:27

A Farkasréti temetőben hétfőn vettek végső búcsút a 83 éves korában, négy hete elhunyt Temes Judit olimpiai bajnok úszónőtől.

Ravatalánál Hargitay András, a magyar úszósport első világbajnoka tekintett vissza a három olimpián részt vett többszörös világcsúcstartó sikeres pályafutására, példa értékű életútjára.
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és az Olimpiai Bajnokok Klubja képviseletében búcsúzó Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke emlékezett meg arról, hogy Temes Judit 1952-ben, Helsinkiben olimpiai rekorddal nyerte a 100 méteres gyorsúszás előfutamát. A döntőt azonban kétszer indították, sapkája is elszakadt, nem tudott megfelelően koncentrálni, így végül harmadik lett, pedig előfutambeli eredményével biztosan győzött volna. A 4x100 méteres váltóban aztán vigasztalódott, a staféta második embereként két testhossznyi előnyt szerzett és a Temes, Novák Ilona, Novák Éva, Szőke Katalin összetételű négyes hosszú éveken át fennálló világrekorddal győzött.

Temes Judit még versenyzői pályafutása idején szerezte meg orvosi diplomáját. A kórbonctant választotta szakterületének és két évtizeden át osztályvezető főorvosként dolgozott az Erzsébet kórházban. Tagja volt a LEN, az európai szövetség technikai bizottságának, a Magyar Úszó Szövetség elnökségének, a Magyar Olimpiai Bizottságnak. Nyugdíjba vonulását követően szerezte meg az orvosi jogi diplomát, hogy az újpesti kórházak betegeinek jogi képviselőjeként még többet és szakszerűen tudjon segíteni.

A gyászszertartáson jelen volt Fábián László, a MOB sportigazgatója, Gyárfás Tamás, az úszószövetség (MÚSZ) elnöke, Szabó Tünde MÚSZ-főtitkár, Bodnár András vízilabdázó olimpiai bajnok, a Mező-bizottság vezetője, továbbá több olimpiai bajnok és az úszók családjának számos képviselője.