Diana Nyad nyilvánosságra hozza Floridai-szoros-átúszásának valamennyi adatát

2013.09.12. 21:27

Nyilvánosságra hozza a Floridai-szoros átúszásával kapcsolatos összes navigációs adatot és a hivatalos megfigyelő feljegyzéseit Diana Nyad hosszútávúszó, aki elsőként úszta át cápaketrec nélkül a Havanna és Key West közötti 177 kilométeres távot.

Az amerikai úszónő páratlan teljesítményében kétkedők azzal vádolják Nyadot - aki korábban négy alkalommal kénytelen volt feladni a Floridai szoros-átúszását -, hogy szabálytalan eszközöket is használt, amikor teljesítette a 177 kilométeres távot.

Nyad közölte, a rekord felállítása során feljegyzett összes navigációs adatot és az úszását hitelesítő megfigyelő valamennyi feljegyzését rendelkezésére bocsátja. Steven Munatones, a Maratoni Úszók Hírességek Csarnokának illetékese szerint ez "több mint elegendő" információ lesz az ügy tisztázásához.

A szakértő hozzátette, Nyad kritikusai ezzel együtt további, mélyreható részletekre is kíváncsiak lehetnek az úszás körülményeit illetően.

Nyad a kedden tartott sajtótájékoztatóján látszólag megnyugtató válaszokkal szolgált a kétkedőknek, akik elsősorban azért támadták kollégájukat, mert a 64 éves úszónő a rendelkezésre álló adatok szerint féltávtól kezdve, egy öt és fél órás szakaszon több mint kétszeres sebességre volt képes. A csúcsteljesítményt kétségbe vonók szerint Nyad erre csak úgy lehetett képes, hogy belekapaszkodott az egyik kísérő csónakba.

Nyad navigátora azzal védekezett, hogy Golf-áramlat erősen az úszónő kezére játszott. Ezt a rekord felállításán résztvevő független megfigyelő is megerősítette.

A Nyadot támadók azt is felróják, hogy az úszónő olyan speciális úszódresszt és maszkot viselt, amelyek korábban nem voltak megengedettek, és azt sürgetik, hogy segítséggel megvalósított úszásként jegyezzék be a rekordot. Nyad azonban egy speciálisan a Floridai-szoros átúszására alkotott szabálygyűjteményre hivatkozik, amely nagy hangsúlyt fektet az úszók biztonságára. Bírálói szerint azonban senki nem hallott ezekről az - állítólag a veterán úszónő három korábbi kísérletén is részt vevő Munatones által megalkotott - szabályokról.

A rekorddal kapcsolatban korábban ugyancsak kételyeket megfogalmazó Evan Morrison hosszútávúszó sürgette, az egyre népszerűsődő, 2008 óta olimpiai sportágnak számító hosszútávúszás szabályrendszerének tisztázását, amely jelenleg elsősorban - a sportágat irányító hivatalos nemzetközi szerv híján - a maratoni közösség íratlan szabályain alapszik.

Szeptember 2-án zárult rekord úszásával Nyad volt az első, akinek cápaketrec nélkül sikerült átúsznia a Kubát az Egyesült Államoktól elválasztó Floridai-szorost. A távot 1997-ben az ausztrál Susan Maroney is teljesítette, ő azonban cápaketrecet is használt.

Nyad 1978-ban próbálkozott először az átúszással. 2012 júniusában a viharos időjárás, valamint a medúza- és a cápaveszély miatt nem tudta végigúszni a távot. Noha a szoros tele van cápákkal, a medúzák még nagyobb akadálynak bizonyultak mindazok számára, akik valaha nekivágtak a 177 kilométeres távnak.