Megműtötték Gyurta edzőjét

2013.10.20. 09:06

Köldöksérvműtéten esett át az olimpiai bajnok mellúszó Gyurta Dániel edzője, Széles Sándor, írja a Heti Válasz.

„A Budai Irgalmasrendi Kórházban kedden volt a köldöksérvműtétem, pénteken ki is engedtek. Az operáció nem volt több 40-45 percnél, altatásban végezték. Csak egy kivezető cső maradt, hamarosan azt is eltávolítják. Megyek még ellenőrzésekre, néhány hétig kímélnem kell magam." 

Ha Széles egészségéről van szó, a közvélemény alkoholproblémákra asszociál, a barcelonai vb-ről az úszószövetség vezetése hazaküldte az edzőt. „Nem voltam jó bőrben, ez tény, de arról szó sem volt, hogy italoztam vagy randalíroztam volna. Éreztem én is, hogy nem megfelelő a közérzetem, de ennek csak és kizárólag az volt a kiváltó oka, hogy kiújult a nyombélfekélyem."

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gyurta Dániellel kilencéves kora óta foglalkozó szakember elmondta, amikor az ügy kipattant, nem találkozott se Gyárfás Tamás elnökkel, se Szabó Tünde főtitkárral. „Már nem tudni, ki szólt kinek és mit mondott, jól fel lett fújva ez az egész. Másnap fel is hívott Gyárfás Tamás, miután értesült a részletekről, hogy ha szeretnék, nyugodtan maradjak, de akkor inkább már hazajöttem." 

Széles néhány nap múlva visszatér az uszodába, újra ott lesz a parton. „Dani azért ilyenkor sem marad magára, távollétemben ott volt mellette a két állandó kollégám, Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs. Most még két edzéssel sem úszik többet 12 kilométernél, de hamarosan felkúszik a napi penzum 16-17 kilométerre. Az ősszel még elmegyünk Hódmezővásárhelyre, a tavasszal pedig Floridában edzőtáborozunk."

Széles bevallotta, az elmúlt négy-öt év kemény volt, miközben Gyurtán kívül Londonban Risztov Évát is olimpiai bajnoki címhez segítette (hosszútávúszás, 10 km), a sok munka mellett előfordult, hogy elhanyagolta az egészségét. „Jobban oda kell figyelnem. Lekopogom, most a vérnyomásom és a vércukorszintem is normális, de az orvosi kontroll időről időre elengedhetetlen. 57 éves vagyok, szeretnék még sok-sok örömöt szerezni a tanítványaimmal azoknak, akik szurkolnak nekünk, kitartanak mellettünk."