Doppingolt korábban a magyar bajnok indonéz

2013.11.16. 14:01

Tiltott szer használatáért a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) három hónapra eltiltotta, de lejárt a büntetése, így rajthoz állhatott a Százhalombattán ma záruló, rövidpályás magyar bajnokságon az 50 méteres mellúszásban győztes indonéz Indra Gunawan.

Az ob-n debreceni színekben induló sportoló - a honi sportági szövetség (MÚSZ) szombati közleménye szerint - honfitársával, Guntur Pratamával együtt a júliusi Ázsiai Játékokon, Dél-Koreában bukott meg a doppingvizsgálaton, és a pozitív teszt következményeként augusztus 13-ától negyedévig nem vehetett részt versenyen. Gunawant megfosztották a játékokon 50 méter mellen nyert aranyérmétől, valamint kizárták az ezüstérmes 4x50 méteres és 4x100 méteres indonéz gyorsváltót is.

A két sportoló szervezetében - a nemzetközi szövetség, a FINA tájékoztatása szerint - a serkentőszerek közé tartozó methylhexanamint mutattak ki. Az indonéz úszószövetség egyetértett a döntéssel, miközben jelezte, hogy mindkét úszó tovább készül a decemberben Mianmarban sorra kerülő Dél-kelet-ázsiai Játékokra.

Tekintettel arra, hogy az eltiltás november 13-án lejárt, Gunawan a szabályok értelmében már elindulhatott a százhalombattai nyílt rövidpályás magyar bajnokságon, ahol 27.39 másodperccel győzött a legrövidebb mellszámban, 100-on pedig második lett.