Aranyban úszik majd a Dagály

2014.02.11. 15:56

Elkészültek az új budapesti úszókomplexum tervei. A létesítmény a 2017-es junior, illetve a 2021-es felnőtt világbajnokság helyszíne lesz.

A hatszintes, összesen több mint 25 ezer négyzetméteres úszópalota Budapesten, a Dagály-fürdőnél épül fel. A versenymedencék mellett tanmedence is lesz, amelyben a fővárosi, valamint a Budapest környékén élő gyerekek megismerkedhetnek az úszás alapjaival. Az 5000 férőhelyes lelátót a 2021-es világbajnokság idejére 18 ezer fősre bővítik. A versenymedence fölötti tetőt el lehet húzni, így nyáron teljesen nyitottá válik az épület.

A Dagály-komplexum több lesz egyszerű uszodánál. A Duna-parton ugyanis egy 21. századi rekreációs paradicsom épül, kertekkel, sétautakkal, új hajóállomással. Az aranyszínű, hullámzó épülethomlokzat kétszer két méteres résein át egyedülálló panoráma nyílik a fővárosra: a Parlamenttől a Gellért-hegyen át, a Budai Vár, a Mátyás-templom és a teljes Margitsziget irányába, egészen a Pilis-vonulat végéig, írja közleményében a Nemzeti Sportközpontok.

Ferencz Marcel vezető tervező külön hangsúlyt fektetett a megújuló energiaforrások, így a földhő, a termálvíz és a napenergia alkalmazására. Még a medencékből, illetve a zuhanyzókból elfolyó vizek hőenergiáját is visszanyerik majd, így az sem vész kárba. A látogatók is hozzájárulhatnak az épület takarékos üzemeltetéséhez, ha végigsétálnak az energiatermelő járdákon.

„Reményeink szerint ez lesz Budapest új csodája és turistalátványossága. A tervek elkészítésekor két nagyon fontos szempontot tartottunk szem előtt. Először is, tisztában vagyunk vele, hogy ebben a létesítményben kell megrendeznünk a világ harmadik legrangosabb sporteseményét, így sok tízezer szurkoló, és több száz millió tévénéző számára ez az uszoda egyet jelent majd Budapesttel és Magyarországgal. A Dagály-komplexum azonban nem csak erre a néhány hetes időszakra épül, hanem évtizedeken keresztül szolgálja majd a vizes sportokat, illetve a környéken élő családokat. Szeretnék gratulálni a kollégáimnak. Fantasztikus terveket tettek le az asztalra, olyan úszópalotát építünk, amelyiknek az egész világ a csodájára jár majd” – mondta Vígh László kormánybiztos.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke az egész sportág szempontjából nagy napnak nevezte a mait. „Boldogok vagyunk, hogy láthatjuk a látványterveket, gratulálok a tervezőknek. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a magyar úszósport kiérdemelte már, hogy egy világszínvonalú létesítmény épüljön Budapesten. 1287 nap van hátra a világbajnokság rajtjáig, alig várom, hogy a valóságban is láthassam az új fedett uszodát” – mondta Gyárfás Tamás.