A halálraítélt, aki szupertehetséggel tervez

2014.06.12. 20:22

A londoni olimpia két úszóbajnokának edzője, Széles Sándor életrajzi könyvét csütörtökön mutatta be a sportolókról sorozatot kiadó Ulpius-ház.

Az edző Széchy Tamásnál tanult, már 21 évesen megkapta a lehetőséget tőle, Darnyi Tamással és Szabó József olimpiai bajnokokkal is dolgozott.

Gyurta Dániel és Risztov Éva két éve nyert olimpiát, Széles azonban akkor szerepelt leginkább a hírekben, amikor a tavalyi vb-ről alkoholproblémák miatt hazaküldték, gyomorbajokkal került végül egy budai kórházba. A könyvének egy jelentős része erről szól, alaposan kielemzi azt a lelkiállapotot, hogy el kellett hagyni a sorrendben harmadszor is vb-aranyat szerző tanítványát.

„A halálraítélt, ez lett a címe. Amikor először hallottam, egy kicsit tiltakoztam. Amikor végigolvastam, már nem tiltakoztam, mert elfogadható. Elsősorban azért tartom jónak, mert ha valakit halálra ítélnek, az egyúttal nem jelenti azt, hogy meg is hal” - mondta Széles.

Úgy érzi, megkönnyebbült most, hogy elkészült ez a könyv. Nem feltétlenül értett azzal egyet, hogy életműkönyv.

„De az életem van benne, és sokkal könnyebb levenni a polcról, mint cikkeket keresgélni. Itt összefoglalva és összegezve benne van minden. Sajnálom, hogy nem jöttek el azok, akikről szól. Semmi dehonesztáló nincs benne, csak az igazság. De ha már világéletemben őszinte ember voltam, épp a könyvemben hazudjak? Dehogyis. Ártani nem akartam senkinek, csak elmondtam, ami a szívemet nyomta.”

A két Gyurta - Dániel és Gergely - épp Rómában versenyeznek, ezért nem is lehettek ott  a bemutatón.

És hogy mennyire nem a halállal, hanem a jövővel foglalkozik Széles, arra itt egy jó példa. Az úszóedzők általában nem szeretnek jósolgatni, ezért is izgalmas, ahogy legújabb felfedezettjéről beszélt.

A szintén az Újpest színeiben versenyző Gyurinovics Fanni 13 éves, de a szakember úgy gondolja, hogy a riói olimpián meg fogja előzni 400 vegyesen Hosszú Katinkát. Hosszú a világbajnoki cím védője.

„Elképesztő időket úszik Fanni minden úszásnemben. Ezért nem is tudom megmondani, hogy két év múlva pontosan melyik szám lesz az övé. Jó pillangón, de jó mellen is. Addig még van két év. Amikor Dani hozzám került, nemcsak mellen, hanem az összes úszásnemben bámulatos időket úszott. De mellen két év alatt majdnem 40 másodpercet fejlődött, ami elképesztő, 25 másodperccel járt saját korosztálya előtt. Fanni 4:54-et úszott tavaly decemberben, 20 másodpercet kell javulnia egy olimpiai döntőért, de látom ezt benne” - fogalmazott Széles.

Rióban persze Gyurta Dániel is versenyezni fog még, és Széles szerint a száz méteres mellúszásban is dobogóra állhat. 200 mellen pedig nyilván nem lehet más cél, mint a címvédés.