Személyesen hívta meg Orbánt a FINA elnöke a rövid pályás úszó-vb-re

2014.07.21. 18:44
Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben fogadta a nemzetközi úszóélet vezetőit: Julio C. Maglionét, a FINA elnökét, Paolo Barellit, a FINA főtitkárát, a LEN elnökét, Cornel Marculescut, a FINA ügyvezető igazgatóját.

A találkozón ott voltak Kósa Lajos és Gyárfás Tamás, a 2021-es budapesti világbajnokság szervező-bizottságának vezetői is.

A tárgyalás után Gyárfás Tamás elmondta: „A nemzetközi szövetség vezetői különösen jó érzéssel távoztak, hiszen érezhették, nemcsak akkor részesültek megtisztelő elbánásban, amikor a szavazatukra volt szükség, hanem ezúttal is, amikor Magyarország már a legrangosabb FINA-események házigazdája.”

A vendégek kiemelték: Magyarország lett a világ vizes sportjának középpontja, hiszen a Margitszigeten most zajlik a vízilabda Európa-bajnokság, ezt pedig egyedi sorozat követi.

A 2017-es junior úszó-vb és a felnőtt vizes vb mellett a masters-világbajnokság, amelynek 2021-ben ugyancsak Budapest ad otthont, a három csúcsrendezvény előtt, 2016-ban pedig Hódmezővásárhelyen lesz az ifjúsági úszó Európa-bajnokság.

A hazai eseménysor ráadásul még tovább is bővülhet, miután a FINA Büro közvetlenül a miniszterelnöki fogadást megelőzően döntött úgy: a háborús helyzet miatt kockázatos a juniorok nyíltvízi úszó vb-jének augusztus végi megrendezése az izraeli Eilatban.

A FINA határozata szerint más színhelyet kell keresni, Gyárfás Tamás elmondása szerint Dubaj és a portugáliai Setubal már előre jelezte, beugorna az augusztus 28. és 30. között. A MÚSZ elnöke ugyanakkor villámgyorsan felvette a kapcsolatot először Bóka Istvánnal, Balatonfüred polgármesterével, aki azonnal igent mondott, majd Kósa Lajossal, aki szintén rögtön pozitívan reagált.

Orbán közölte, ha a sportág kész a rendezésre, Magyarország – mint megannyi más nemzetközi sporteseménynek – örömmel ad otthont ennek a versenynek.

Julio C. Maglione amúgy személyesen adta át Orbán Viktornak a FINA decemberi dohai rövidpályás úszó vb-jére szóló meghívóját. A FINA elnöke hangsúlyozta: az idei legrangosabb sportági esemény előtt zajlik a FINA-konvenció, amelyen a soron következő világbajnokságok rendezői – köztük Magyarország – egyformán bemutatják az előkészületek állását.