Hosszú: Ez a kezdés nekem is extrém volt

2014.08.18. 18:48

A berlini úszó Európa-bajnokságon hétfőn már medencés úszóké volt a főszerep, és rögtön az első versenynap megszületett az első magyar aranyérem: Hosszú Katinka nyerte 400 vegyesen. Ez volt pályafutása hetedik Európa-bajnoki aranyérme, a magyar úszósport történetének pedig a 76. elsősége a kontinenstornán.

A tavalyi világbajnokságon majdnem egy másodperccel nyert ezen a távon, amikor célba ért, majdnem egy percig mozdulni is alig volt ereje. Annyira kiadott mindent magából, hogy azt mondta: úgy érzem magam, mintha vért hányt voltam.

Az idei Európa-bajnokságon is abszolút favoritnak számított, már a délelőtti előfutamokban óriási fölényben volt, 4:31,53-as ideje több mint öt másodperccel volt jobb, mint a második legjobb teljesítményt elérő spanyol Belmonte Garciáé. Egy éve is Garcia volt mögötte a vb-n.

Hosszú a délelőtti úszás után többször elismételte, hogy ez az elképesztő idő csak véletlen volt. Erődemonstrációnak viszont megtette, edzője, Shane Tusup is hitetlenkedő szemekkel nézte, milyen remek és nem feltétlen várt időt lát az eredményjelzőn.

Hosszú ezt az évet is végig versenyezte, Világkupáról Világkupára járt. Tusuppal erre a módszerre esküsznek, nem igazán akadt eddig követője a világban.

A 400 vegyest egyébként nagyon szereti, ez az egyik kedvenc távja, ezért is várt el magától mindenképp jó időt, esetleg Európa-csúcsot is a jó szereplés mellett a nyitószámban. Még akkor is szeretett volna jó időt úszni, ha tudta, még másik kilenc távon is ott lesz a rajtkövön a következő hét napban, és legalább három arannyal szeretne hazamenni.

Természetesen a négyes pályát kapta, és már a pillangót megnyomta, ötvennél kivehető volt az előnye. Amikor a hátra fordult, fél másodperc volt az előnye.

Ezen a második százon tekintélyesre növelte a különbséget, több mint három másodperccel vezetett, és a világcsúcs részidőn belül is volt.

A mellúszásban ezt ez előnyt könnyed úszással, laza mozdulatokkal tartotta, gyorson pedig, ha meg is közelítették egy kicsit, igazi ellenfél nélkül, négy méterrel megnyerte a versenyt.

"Nyertem, és emiatt nagyon boldog vagyok. Túl izgatottá tett a reggeli eredményem. Mindig gyorsan szoktam kezdeni, de ez most nekem is kifejezetten az volt. Különösen háton és mellen. Ebből az extrém gyors kezdésből adódott, hogy nem bírtam igazán a végét. Így is mindent kiadtam magamból. Jó erőben érzem magam, bár a 200 hátat nem lehet megcsinálni, ha ilyen közel van a 400 vegyeshez. Nagy kihívás volt, de nem jött össze."

A 200 hát nem ment

Hosszú néhány perccel a 400 vegyesen megszerzett aranyérme után ismét vízbe szállt és a 200 méteres hátúszásban próbálta kiharcolni a döntőt. A magyar lányon látszott, hogy iszonyatosan elfáradt, 50 méternél csak a hetedik helyen fordult, aztán láthatóan fel is adta a számot. Végül a futamában első spanyol Duane Da Rocha Marce 2:09,13-as idejétől alaposan lemaradva, 2:20,04-gyel lett a nyolcadik, így kiesett.
"Az igazából mindegy, hogy kilencedikként vagy utolsóként esek ki" - tett az eredményéhez egy félmondat a bajnoknő.

Az úszónő szerint jó jel, hogy közel volt saját Európa-rekordjához, amelyiket nem tudott megdönteni 2009 óta. (Akkor még szuperdresszben úszott.) Ez a hét tized, amivel elmaradt, azonban azt mutatja, hogy elérhető közelségben lesz neki a jövőben.

"Azért szerettem volna fiúkkal úszni, mert ők húznak engem, míg a nőknél elöl haladok, és olykor nem érzékelem, mekkora erőt adtam bele a vezetésért. De addig a jó, amíg ez a problémám, és közben aranyat nyerek."

A döntő után nem könnyebbült meg, arra az első úszás volt az alkalmas, mert már akkor érezte, milyen erőben. És az a tapasztalata, hogy jó erőben van.

És mennyire viselte meg ez a nap, és mennyire befolyásolja a következőket? "Már ki is pihentem magam, és ez is jó jel" - összegzett mosolygósan félórával az eredményhirdetés után.

Verrasztó Evelyn ugyanebben a számban a hatodik lett.

Kis Gergő nyolcadik lett 400 gyorson, ami azért nagy eredmény, az olimpiai bajnok francia Yannick Agnel, valamint a világcsúcstartó német Paul Biedermann be sem került a döntőbe.

Gyurta Dániel a negyedik idővel jutott a 100 méteres mellúszás döntőjébe. 50 méternél még csak a harmadiknak fordult, a végén megelőzte a francia Giacomo Pérez-Dortonát, de a litván Giedrius Titenist nem sikerült, aki 59,35-tel nyert, Gyurta ideje 59,58 volt. A második futamban két brit nyert: Adam Peaty (58,68) és Ross Murdoch (59,33) is megelőzte Gyurtát.

"Maradt még az úszásomban, nem teljesen adtam ki mindent. Beigazolódott újfent, hogy nálam a második ötven az erősebb. A mostaninál is erősebben kell majd kezdenem a keddi döntőben. Rakosgatjuk majd kicsit még a technikát is, és a döntőben megjavíthatom a legjobb időmet, amitől öt századra vagyok" - magyarázta Gyurta, aki a kedvenc távján, 200 mellen nem indul. 

A nap utolsó magyarjaként Cseh László az 50 méteres pillangóban ugrott vízbe. 23,95-ös idővel a nyolcadik lett, így ő sem jutott a döntőbe.

Eredmények

férfiak:

400 m gyors, Európa-bajnok:

1. Velimir Stjepanovic (Szerbia) 3:45.66 perc

2. Andrea D'Arrigo (Olaszország) 3:46.91

3. Jay Lelliott (Nagy-Britannia) 3:47.50

...8. KIS GERGŐ 3:53.14

4x100 m gyorsváltó, Európa-bajnok:

1. Franciaország (Mehdy Metella, Fabien Gilot, Florent Manaudou, Jeremy Stravius) 3:11.64 perc

2. Oroszország 3:12.67

3. Olaszország 3:12.78

nők:

400 m vegyes, Európa-bajnok:

1. HOSSZÚ KATINKA 4:31.03 perc

2. Mireia Belmonte Garcia (Spanyolország) 4:33.13

3. Aimee Willmott (Nagy-Britannia) 4:34.69

...6. VERRASZTÓ EVELYN 4:40.61

4x100 m gyorsváltó, Európa-bajnok:

1. Svédország (Michelle Coleman, Magdalena Kuras, Louise Hansson, Sarah Sjöström) 3:35.82 perc

2. Hollandia 3:36.26

3. Olaszország 3:37.63