Gyurta: Hibáztam, így is világrekord lett

2014.09.10. 16:46

Hosszú Katinka három Európa-bajnoki címet – 200 vegyes, 400 vegyes és 100 hát - és három másik érmet szerzett az augusztusi berlini úszó Európa-bajnokságon, mégsem volt maradéktalanul elégedett.

„Azon agyalunk még most Shane-nel, az edzőmmel, hogy miért nem sikerült az Európa-csúcshoz, vagyis a legjobb időmhöz még közelebb kerülni, hiszen az volt az év fő versenye. Pláne, mert az Eb után egy héttel, a rövid pályás Világkupákon már sikerült a világrekordokat is megdönteni. Egy kicsit sajnálom, hogy akkor nem jött ki több belőlem” - mondta a 25 éves versenyző, aki rövid pályán ötször írta át a világrekordokat az elmúlt napokban.

Sokan kérdezik tőle, hogy nem fél-e az esetleges kiégéstől, de ekkor mindenkit meg szokott nyugtatni, az ilyen rekordok még nagyobb motivációval töltik el.

Mert ha jönnek az eredmények, akkor még nagyobb lelkesedéssel vág bele az újabb kemény edzésekbe, hétfői hazaérkezése után már ment is az uszodába. Most is alig várja, hogy edzhessen.

„Nagy változáson mentem keresztül – nemcsak edzésmunkában, emberileg is - a londoni olimpia óta eltelt időszakban, ezért azt gondoltam, hogy amit az elmúlt két évben tanultam, megírom egy könyvben. Nem önéletrajzi írás lesz, hanem sokkal inkább egy motivációs kötet. Próbálok a sport pszichológiai részére koncentrálni, hiszen ezt tanultam Amerikában, az egyetemen. Ha csak egy valaki, egy fiatal úszó meríteni tud belőle, jobb és sikeresebb lesz a tapasztalataimtól, már megérte nekifogni. Remélhetőleg már november elsején megjelenik.”

Hosszú London óta 12 kilót fogyott, sokkal izmosabb lett, technikailag is átalakult az úszása, és míg Amerikában csoportban úszott, és egy volt csak a sok tanítvány közül, a londoni csalódása óta a férje, Shane Tusup készíti fel. És csak egyedül, minden figyelem rá koncentrálódik. Londonban, az akkori edzője, az amerikai Dave Salo nem értette, miért nem felel meg neki egy negyedik hely, és nem kevés arroganciával azt mondta neki, hogy majd nyit Pesten egy szépségszalont. 

Azóta hátúszásban is kipróbálta magát, és nem kizárt, hogy ebben az úszásnemben még nagyobb eredményekre képes a mostaniaknál is. Kiss László kapitány szerint, ha szerencsésebb az Eb-időrend, és a 200 hát nem a 400 vegyessel esik ugyanarra a napra, azon is nyerni tudott volna.

A céljuk egyébként továbbra is a riói olimpia, és az ottani éremszerzés, amire minden esélye meg is van.

A 200 mellen Berlinben nem versenyző, de egy hét múlva rövid pályán szintén világcsúcsot felállító olimpiai bajnok Gyurta Dániel egy kicsit sajnálja, hogy a kedvenc számában nem állt rajthoz. Százon sok tapasztalatot szerzett, és negyedik lett.

Úgy gondolja, minden esélye meglett volna a berlini győzelemre, hiszen a formája még kitartott. Gyurta ráadásul egy olyan időnél úszott jobbat, amelyiket még szuperdresszben ért el 2009 végén – azóta ezeket a cáparuhákat betiltották -, és saját bevallása szerint nem gondolt arra, hogy már most jobb lesz nála.

„Szükségem volt azonban egy kis szusszanásra, mert mentálisan nem voltam eléggé friss, hogy az előttem lévő nagy célokat elérjem a következő két évben. A világrekordom nagy büszkeséggel tölt el, kivált, mert tudom, milyen hibát követtem el úszás közben, és azon leszek, hogy azt kijavítsam.”

1500-szal nőtt az utánpótlás létszáma

"Merész debütálás volt, hiszen bő egy hónap állt rendelkezésre, ami nem mondható soknak" – mondta a nyílt vízi junior vb szervezőbizottságának elnöke, Kósa Lajos a múlt heti balatonfüredi eseményről.

Cornel Marculescu, a vizes világszövetség, a FINA ügyvezető igazgatója épp szerdán küldte el köszönőlevelét, milyen kitűnően rendezett vb volt.
"Megvan az esély rá, hogy két év múlva is ünnepeljünk, a MOB megadja az anyagi, erkölcsi, szakmai támogatást" - jelentette ki Borkai Zsolt, a szervezet elnöke.

Simicskó István sportért felelős államtitkár hatalmas fejlődésnek nevezte, hogy az utánpótlásban a létszám egy év alatt ötezerről 6500-ra nőtt az igazoltak létszáma.