Távolsági rekordot döntött egy ausztrál hosszútávúszó

2014.10.22. 17:28

Kevesebb mint 43 óra alatt úszta le mindenféle segítség nélkül a Bahamák két szigete közötti 129 kilométeres távolságot, és ezzel új rekordot állított fel Chloe McCardel ausztrál hosszútávúszó szerdán. McCardel 42,5 óra alatt úszott Eluethera szigetének déli csúcsából Nassau szigetig: ez a leghosszabb, egyedül megtett szakasz, amelyet egy úszó valaha leküzdött mindenféle segítség nélkül.

A meleg vízű karibi térségben a 29 éves úszó nem volt kitéve a kihűlés veszélyének, de a hőség, az azzal járó kiszáradás, a cápák, esetenként mérgező medúzák és a napégés veszélyeztethette volna a kihívás teljesítését.

McCardel a maratoni úszók szövetségének szabályai szerint úszott, ami azt jelenti, hogy a táv teljesítése során nem érinthette meg az őt kísérő hajót, nem kapaszkodhatott fel semmire, nem viselt teljes testet borító úszóruhát és nem védte cápaketrec.

McCardel tavaly Kubából akart Floridába úszni, a Floridai-szoros cápaketrec nélküli átúszási kísérletét azonban mérgező medúzák csípése miatt feladta: a sportoló súlyos égési sérüléseket szerzett, amelyek miatt 11 óra úszás után felvette kísérőhajója.

A felkészült úszó hatszor - legutóbb az elmúlt hónapban - úszta át a La Manche-csatornát, kétszer oda-vissza, és megnyerte a New York-i Manhattan szigeti 46 kilométeres maratoni úszóversenyt 2010-ben.

McCardel egy évig tartó kutatás és hathónapnyi tervezés után indult neki a távnak. A sportoló 2011-ben már felállított egy rekordot: akkor 48 kilométert tett meg 11 óra és 42 másodperc alatt Bondi Beachen uszonyok, teljes testet fedő úszóruha és cápaketrec nélkül. Legutóbb 16 órán át úszott megállás nélkül egy melbourne-i uszodában, ezzel is új rekordot állítva fel.