Gyurta újra meghatotta Norvégiát

2014.10.25. 11:23

Gyurta Dánielt a norvégok már eddig is nagyra tartották, de most egy újabb szép gesztust tett. A 2012-ben meghalt barátjáról és ellenfeléről, Alexander Dale Oenről elnevezett uszoda avatójára egy videoüzenetet küldött, amelyben norvégul beszélt, tudta meg a Borsonline.

A két éven át épülő bergeni AdO arénát pénteken Erna Solberg miniszterelnök adta át, Gyurta is meghívást kapott, de mivel Pekingben a rövidpályás úszó-világkupán versenyez, nem lehetett ott, ezért videón üzent. A felvételt kivetítették az uszoda falára.

„A pénteki ünnepségen a miniszterelnöknek és a város polgármesterének beszéde után óriás kivetítőn vetítették le Dániel vidoüzenetét. A bergeni úszóklub elnöke, Jan Allers tájékoztatása szerint az üzenet nagyon pozitív visszhangot keltett, szívhez szóló és megható volt" – mondta az úszó édesapja, Gyurta Tamás az MTI-nek.

Dale Oen a londoni olimpia előtt egy edzőtáborban esett össze, szívproblémáiba belehalt. Gyurta barátja előtt tisztelegve a 200 méteres mellúszásban szerzett olimpiai aranyérmének másolatát vitte el Dale Oen családjának. A magyar úszó már akkor is norvégul mondott beszédet, és hatotta meg az eseményen jelenlevő négyezer embert. Tettéért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Fair Play-díját is megkapta.

Dale Oen emlékét azóta is ápolja, a tiszteletére rendezett bergeni úszóversenyen is részt vett már.