Hosszú Katinka az év úszónője

2014.12.01. 19:10
A FINA a magyar úszóklasszisnak adta a legfontosabb díjat. Dohában vette át, pár nap múlva itt kezdődik a rövidpályás vb, azon is esélyes, több számban is.

Hat jelölt volt ugyan az év legjobb úszója címre a nőknél, de ahogy várni lehetett, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) szavazásán ketten kiemelkedtek a mezőnyből.

A hat jelölt:

Hosszú Katinka
Katie Ledecky (amerikai)
Sarah Sjöström (svéd)
Cate Campbell (ausztrál, sprinter)
Mireia Belmonte Garcia (spanyol)
Missy Franklin (amerikai)

Hosszú Katinka az Európa-bajnokságon hat érmet szerzett, három aranyából kettőt (200 vegyes és 100 hát) egy napon ért el. Magyar úszónak korábban ez a bravúr sohasem sikerült még.

A harmadikat 400 vegyesen szerezte az augusztusi berlini versenyen, volt egy ezüstje 200 gyorson, és két bronz: 200 pillangón, valamint a 4x200-as női váltó hajráembereként, a hatodik helyről zárkózott fel.

A rövid pályás Világkupa-sorozatban 51 aranyat nyert, a hazai bajnokságon 17 számból 16-ot nyert meg. A Világkupa-sorozatban előfordult, hogy egy nap két világcsúcsot is megdöntött, összesen öt rekord került a neve mellé.

B3ye42wCQAAcMIS

„Félelmetes, hatalmas nagy megtiszteltetés. Rajtam kívül még ketten úsztak világcsúcsot és értek el kiváló eredményeket, Katie Ledecky és Sarah Sjöström, mégis engem választottak. Az egyik legnagyobb elismerés, amit a pályafutásom alatt valaha is kaptam. Sokan kérdezték a díjátadó előtt, izgulok-e, és mindenkinek azt mondtam, nem, mert a munkát elvégeztem, az eredményeket már elértem, azaz ami rajtam múlt, megvolt a gála előtt. Az, hogy a szavazók így döntöttek, fantasztikusan jó érzés.”

Úgy folytatta, hogy még el sem kezdődödött a világbajnokság, máris sikeres, hiszen kapott egy ilyen nagy díjat. Hozzátette, az idény értékeléséről kérdezik folyamatosan, holott a rövid pályás szezon csúcsa, a vébé még csak most indul.

"Határozottan úgy érzem, még könnyebben fogok úszni szerdától. Nincs az, hogy na, most aztán muszáj megmutatni, különben nem lesz olyan szép az év. De a motiváció ugyanúgy megvan bennem, mint korábban, és persze az izgatottság is, azaz alig várom, hogy menjünk az uszodába, és kezdődjék a verseny. Élvezhetem a versenyzést, és mosolyogva gondolhatok arra, hogy azért szeretném nyerni a fő számaimat, meg összeszedni néhány bónuszérmet, ha lehet.”

Kihívóját, Katie Ledeckyt tavaly már megválasztották a világ legjobbjának. A 17 éves gyorsúszó idén átírta a rekordot 400 és 800, valamint 1500 gyorson is, váltóban is szerzett két első helyet a Csendes óceáni térségnek kiírt versenyen. (Idén nem volt világbajnokság, jövőre majd lesz, az oroszországi Kazanyban.)

A gálát a FINA magyar alelnöke, Gyárfás Tamás javaslatára a rövid pályás világbajnokságon, Dohában tartották. A vizes sportágak legjobbjai, 11 számban - a vízilabda és a műugrás is ide sorolható - először kapták meg ilyen külsőségek között díjukat, ez is magyar ötlet volt. (Szerdától itt már érmekért versenyeznek az úszók.)

A FINA mind a 204 tagállama jogosult a szavazásra, rajtuk kívül a nemzetközi szövetség tisztségviselői, diplomatái szavaztak.

Hosszú a sportág első dollármilliomos úszója, az egész évet végigversenyezte, a versenyeket is edzésnek használva. Senki más nem úszik ennyit a világon, ezt a merőben új felkészülési és edzési filozófiát férjével, a korábbi hátúszó Shane Tusuppal álmodták meg, és fejlesztették tökélyre.

A londoni olimpiára még egy másik amerikai edzővel, Dave Salóval készült a 25 éves bajnoknő - vele nyert 2009-ben vb-aranyat -, de 400 vegyesen lemaradt az éremről, kétszázon csak nyolcadik lett, míg 200 pillangón épp csak lemaradt a döntőről, és a kilencedik helyen zárt.

Salót nem zavarta különösebben, hogy nem lett meg az érem, Hosszút viszont igen, ezért is váltott. Kockázatos volt a döntése, hiszen Tusup csak egy évvel idősebb nála, nem volt edzői referenciája.

És hogy miben változott leginkább? Pár kilóval lett könnyebb, de átalakult, izmosabb lett a teste, és talán még ennél is fontosabb, a gondolkodását mintha kicserélték volna. Így vallott erről részletesen az Indexnek még az eredményhirdetés előtt pár nappal.

„Akárki is volt eddig az edzőm, össze sem hasonlítható a mostani és a korábbi céltudatosság, megtervezettség. Napi nyolc vagy kilenc órát nem lehet célok nélkül edzeni, de pontosan tudjuk, mit, mikor, miért teszünk. Van, amikor nekem esik nehezemre felkelni reggel, de van, amikor Shane-nek. Előfordult, hogy noszogatott a felkelésnél, de van, amikor én húzom ki őt az ágyból. Megtehetnénk, hogy adunk egy pihenőnapot magunknak, hiszen önmagunk főnökei vagyunk, nem késünk el sehonnan, de egész nap gyötörne a bűntudat, hogy az előttünk lévő cél érdekében nem tettünk meg mindent. Ezt a bűntudatot pedig nem szeretném átélni. Átéltem már, ezért nem ismételném. Azért kelek fel, mert az agyam védekezik, és nem szeretné, ha rosszul érezném magam egy nap reggeltől estig.”

Hosszút a kínai sajtó Iron Ladynek keresztelte el még 2012-ben, mert a két leginkább igénybe vevő számban, 200 pillangón és 400 vegyesen nagyon kevés szünettel rajthoz állt. Előbbit a kínai olimpiai bajnok, Liu előtt megnyerte, utóbbiban kevéssel kapott ki a másik kínai báványtól. Je-Siventől.

Je egyébként az idei sorozatban autogramot kért a magyartól, így is tisztelegve azelőtt az új módszer előtt, amit senki más nem képes utánozni vagy megközelíteni a világban. Katinka így emlékezett vissza erre a pillanatra.

"Beállt a sorba ő is. Neki is automatikusan aláírtam a kártyáját, és csak akkor vettem észre, kicsoda. Teljesen ledermedtem, amikor közös fotót kért. Annyira leblokkoltunk Shane-nel a jelenetnél, hogy nekünk nincs is meg ez a fotó. Ő pedig kitette az oldalára. Pedig inkább nekem kellene autogramot kérnem tőle, hiszen mégiscsak ő az olimpiai bajnok, aki jobb időt úszott az utolsó ötvenen még Ryan Lochte-nál is. Nekem pedig egyelőre még olimpiai érmem sincs."

Az olimpiai érem a következő lépcső a karrierjében, mindent az áhított cél alá rendel, így az idei, valamint a következő évet is.

Már a díjjal a kezében így foglalta össze érzéseit.

„London után eldöntöttük: adok magamnak négy évet. Ez a két idény arra jó volt, hogy már most biztos vagyok abban: nem csak négy év lesz ebből. És azt is érzem: nem a riói aranyon áll vagy bukik minden. Ahogy fel tudtam állni London után, egyértelműen azt mondatja velem: most már történhet bármi, az önmagában óriási teljesítmény, ahonnan indultam és ahová jutottam az elmúlt időszakban. Ellentétben 2012-vel, ha megint negyedik lennék csak az olimpián, gond nélkül mennék tovább, mert nem Rióban dől el, jó úszó vagyok-e. Persze, a cél természetesen továbbra is az olimpiai érem, de legalább ennyire fontos, hogy élvezem, amit csinálok. Márpedig az utóbbi két évben végre ez a helyzet – és ennél tényleg nincs csodálatosabb.”

A férfiaknál a dél-afrikai Chad Le Clos lett az első, aki Londonban 200 pilangón legyőzte Michael Phelpst.

Hosszú Katinka pályaíve:

Született: 1989., május 3., Pécs, de Baján nőtt fel

2004, olimpia – 31. hely 200 gyorson

2005, ifjúsági Európa-bajnokság, 3 arany

2008, olimpia – 12. hely 400 vegyes, 17. hely 200 vegyes

2009, világbajnok – 400 vegyes; 200 vegyesen és 200 pillangón harmadik

2010, Európa-bajnokság, Budapest – 3 arany (200 vegyes, 200 pillangó, 4x200-as gyorsváltó) ezüst 400 vegyesen

2011, világbajnokság – 200 vegyes 6., 200 pillangó 19., 400 vegyes 15.

2012, olimpia – 400 vegyes 4., 200 vegyes 8., 200 pillangó 9.

2013, világbajnokság – aranyérmes 200 és 400 vegyesen, bronzérmes 200 pillangón

2014, Európa-bajnokság – aranyérmes 200 és 400 vegyesen és 100 háton, ezüstérmes 200 gyorson, bronzérmes 200 pillangón és a 4x200-as gyorsváltóval

Hosszú Katinka édesapja magyar válogatott kosaras, édesanyja, matektanár.