Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Amerikában nem értik, miért Hosszú Katinka az év úszója

2014.12.02. 18:04

A The Washington Post azon fanyalog, hogy az amerikai Katie Ledeckyvel szemben Hosszú Katinkát választotta az év legjobb női úszójának a nemzetközi sportági szövetség, a FINA, írja az MTI.

A szövetség valószínűleg az egyik legfurcsább döntését hozta, amikor Hosszú Katinkát hozta ki győztesnek az amerikai kamasz úszófenoménnel szemben - írta az amerikai napilap vízi sportokkal foglalkozó online melléklete, a Reachforthewall.com.

A szerző kiemelkedőnek tartja, hogy Ledecky öt világcsúcsot állított be idén nyáron nagymedencében két hónap alatt, és jelenleg a világranglista élén áll 400, 800 és 1500 méteres gyorsúszásban egyaránt. Azt is méltatja, hogy Ledecky minden számot megnyert, amiben elindult az úszósport egyik legjelentősebb, nem olimpiai és nem világbajnoki viadalon, a Pan Pacific versenyen Ausztráliában.

Az amerikai kritika szerint bár Hosszú Katinka hat érmet nyert az Európa-bajnokságon és öt rövidpályás világrekordot állított fel a 100, 200 és 400 méteres vegyesszámokban, a FINA döntése különös, tekintve, hogy az amerikai úszónő nagymedencében, míg a magyar sportoló a kevésbé elismert rövidpályán - 25 méteres medencében - érte el eredményét.

„Ledecky világcsúcsai sokkal többet jelentenek mindenkinek az úszóvilágban, pontosabban mindenkinek, kivéve a sportági szövetséget" – fogalmazott a Reachforthewall.com.

A The Washingon Post melléklete kritizálta a FINA azon döntését is, hogy a férfiaknál az idei világkupa összetett győztese, a dél-afrikai Chad Le Clos lett a legjobb férfi úszó az Ázsiai Játékokon két aranyérmet és három ezüstöt szerző Hagino Koszuke japán sztárral szemben.

Az amerikai lap úgy értékelte, hogy az úszószövetség minden bizonnyal a FINA világkupa-sorozatában való eredményes részvételük miatt választotta az idei legjobb úszónak Hosszú Katinkát és Chad Le Clost. Ezt a sorozatot az amerikai úszók általában kihagyják a hazai versenyeken való részvétel miatt.

„Jelentős eredményeket értek el a világkupasorozatban, de az úszásban a teljesítményeket a sportág legnagyobb versenyein elért eredmények és ezen eredmények jelentősége alapján ítélik meg. Hosszú teljesítménye hullámokat keltett a felszínen, míg Ledeckyét az egész úszóvilágban érezni lehetett" - írta az újság, megjegyezve, hogy 2013-ban az amerikai sportoló lett az év legjobb úszónője, és idei teljesítménye csak abban különbözött a tavalyitól, hogy eredményei nem FINA-versenyeken születtek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?