Jenő
-3 °C
6 °C

Hosszú Katinka két vb-rekorddal kezdett

2014.12.03. 09:54

A dohai rövidpályás úszó világbajnokságon Kozma Dominik 200 gyorson az olimpiai bajnok Ryan Lochte-t is legyőzte.

Nagyszerűen kezdődött a magyarok számára a dohai rövidpályás úszó-világbajnokság. A 200 méter gyorsúszás selejtezőjét Kozma Dominik nyerte (1:42,35), de Bernek Péter (1:42,85) hetedik ideje is döntőt ért. Kozma olyan nagyságokat győzött le a selejtezőben, mint az Európa-bajnok szerb Sztjepanovics, a dél-afrikai Chad Le Clos, vagy az amerikai Ryan Lochte. Utóbbi a nyolcadik idővel döntős.

"Tudtam, hogy meg fogom nyerni, akármilyen erős volt a futam. És azt is tudom, mi lesz délután. Akkor is nyerek. Mekkora oddszal adnak a döntőre? Mert én simán tennék magamra! Ahogy nézem, van itt jó pár 1:41-es úszó - de ennyi van bennem is. Egyébként ez életem első világbajnoki döntője. De nem az utolsó" - mondta Kozma.

Bernek aztán gyengébben folytatta, 100 méter háton 52,85-ös idejével 27. lett, két helyezéssel Balog Gábor (0:52,30) mögött, így mindketten kiestek.

Három szerdai számából az elsőben máris bizonyított az év úszónőjének választott Hosszú Katinka. 200 méter pillangón 2:02,42-vel a legjobb időt úszta a selejtezőben, így ő is döntős.

"Kezdésnek nem rossz, ugye? Tudom, hogy még hosszú a nap, de ennyit muszáj volt kiadnom magamból. Különben is, ebben az uszodában hozzászoktam a sűrű programhoz" - jelentette ki.

Az ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliána 2:06,68-cal, egy másodperccel maradt le a fináléról, a 12. helyen végzett, de így is nagyon kiúszta magától.

Hosszú aztán 100 háton is a világ fölé nőtt, világbajnoki rekordot úszott, természetesen a legjobb idővel, 55,70-nel került a legjobb 16-ba. Nem sikerült ugyanez Késely Ajnának, 47. lett 1:02,01-gyel.

Hosszú Katinkát 400 méter vegyesen sem tudták megállítani. 4:21,05-tel újabb vb-rekordot úszott, majdnem öt másodpercet vert az EB-második Garcia Belmontéra. Mindössze 22 századdal maradt el világrekordjától.

"Nem tudom, mi volt ez, nem tudom – szabadkozott utána. – Annyit láttam, hogy Shane ugrál le-fel a parton, azt hittem, azért idegeskedik, mert túl lassan úszom, és nem fogok bekerülni. Mert egyáltalán nem nyomtam, egyáltalán nem, ez csak így jött. Azt hiszem, jó formában vagyok, egyszerűen ennyi.”

Jakabos Zsuzsannának elképesztő pechje volt, 4:31.95-ös idejével, 75 századdal marad le a döntőről, csak a kilencedik lett.

Döntős a 4x200 méteres gyorsváltonk is, így összesen négy döntőben, a csapat mellett, Hosszú Katinkáért kétszer, Kozma Dominikért és Bernek Péterért izgulhatunk. A Verrasztó Evelin, Kapás Boglárka, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna összetételű csapat 7:46.21-es idővel a nyolcadik leggyorsabb volt a selejtezőben, így kvalifikálta magát.

50 mellen Gyurinovics Fanni indult, és 41. helyet érte el 0:32,02-es idejével, ő is kiesett. 100 méter mellen végül Gyurta Dániel nem állt rajthoz, logisztikai gondok miatt visszalépett, és a fő versenyére koncentrál. Horváth Dávid 59,59-cel a 32. helyen fejezte be.

A 100 méter pillangón - a gyengébbik számában - Biczó Bence csak a 37. lett, 0:52,52-t úszott, Szabó Norbert pedig a 41. helyen végzett (0:53,12)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?