Hosszú Katinka: Nem lehetek mérges senkire, magamra sem

2014.12.03. 15:48
A dohai rövidpályás úszó-világbajnokság első napjának öt döntőjéből négyben magyar induló is volt. Hosszú Katinka ezüstérmes lett négyszáz vegyesen és kétszáz pillangón, csak világcsúccsal tudták legyőzni. A női 4x200-as váltó negyedik lett, Kozma Dominik 4., Bernek Péter 5. lett 200 gyorson.

Kozma Dominik negyedik első vb-döntőjében

Bár Kozma Dominik nagyon magabiztosan nyilatkozott élete első világbajnoki döntője előtt, ahová legjobb idővel jutott be, nem sikerült érmet szereznie 200 gyorson. A negyedik helyen végzett. Az első hossztól kezdve az év úszójának választott Chad le Clos, a címvédő Ryan Loche és a Stjepanovics állt az élre, Kozma nem tudott igazán felúszni rájuk szinte végig a negyedik helyen haladt, hiába javított délelőtti idejéhez képest egy tizedet (1:42.25), nem jött össze neki a dobogó. Bernek Péter viszont helyezésben is javított, Kozma mögött az ötödik lett az elődöntőből hetedik idővel bekerült úszó. A számot Le Clos (1:41.45) nyerte a jól hajrázó Danila Izotov és Ryan Lochte előtt.

Egy századra a világcsúcstól

Az 50 méteres női mellúszásban a litván Ruta Meilutyte a szokásos formáját hozta, simán megnyerte az elődöntőjét, és 28.81-gyel új világbajnoki csúcsot úszott. Csak egyetlen századdal maradt el a világrekordtól.

Garcia Belmonte világcsúccsal verte Hosszút

Hosszú Katinka a legjobb idővel került a 200 méteres pillangó döntőjében, és nagyon jó is kezdett. Már a rajt után, a víz alól feljőve vezetett. Jó ritmusban haladt, és már az első forduló után látszott, hogy csak a spanyol Garcia Belmonte lehet az ellenfele. Hosszú száz méternél egy másodperccel a világcsúcs részidőn belül volt, a spanyol közel egy testhosszal volt mögötte. Az utolsó fordulóig tartotta az előnyt Hosszú, de Garcia Belmonte fordulóján már látszott, még meg tud újulni. Hosszú már nem tudott ritmust váltani, egyre jobban leszakadt. Garcia Belmonte világcsúccsal (1:59.61) győzött, ő az első nő, aki két percen belül úszta a 200 pillangót. Hosszú délelőtti idején javítva, országos rekorddal, 2:01.12-vel lett második. Az utolsó ötven méteren azonban több mint 2 másodpercet kapott a spanyoltól. Eléggé elfáradhatott saját tempójában, mert a mezőnyből csak a nyolcadik helyen végző Nakajo Miju úszott nála gyengébben az utolsó két hosszon.

Garcia Belmonte és Hosszú hamarosan újra összecsap, 400 vegyesen is mindketten döntősök, de előtte Hosszú még a száz hát középdöntőjében is indult. A második előfutamot simán nyerte, a második ötvenen nem volt ellenfele, a negyedik helyről könnyedén az élre úszott, 56.65-ös idejével a harmadik legjobb idővel jutott a döntőbe.

Garcia Belmonte megint világcsúccsal nyert

Hosszú világbajnoki csúccsal jutott a 400 vegyes döntőjébe, de ott nem tudta megúszni még azt az időt sem. 4:22.94-gyel a második lett, a szerda este második világcsúcsát (4:19.86) úszó Garcia Belmonte mögött.

A pillangó kiegyenlített küzdelmet hozott, szinte egyszerre fordult a száz hátra a két úszó. Hosszú ki is használta kedvenc úszásnemét, és nagy előnyt, több mint két másodpercet hozott össze magának, és a 200 végén már 67 századmásodperccel a világcsúcs részidőn is belül volt.  A spanyol azonban a mellúszásban szinte teljesen ledolgozta hátrányát, és a gyorsra már újra együtt volt a két rivális. Hosszú most sem mozgott frissen, a spanyol könnyedén leelőzte, és ebbe mintha kicsit bele is törődött volna a magyar úszó.

„Velem igazából nem történt semmi különös - Belmonte viszont elképesztően jól úszik, ehhez csak gratulálni lehet. A négyszázban talán benne volt pszichésen a kettő pille, de alapvetően nem lehetek mérges senkire, magamra sem. Ma volt egy jobb nálam, az úszásban ez bármikor előfordulhat" - idézte Hosszút a Magyar Úszó Szövetség facebook oldala.

Negyedik hely váltóban

Hosszú a 400 vegyes után a 4x200-as gyorsváltó befejező embereként is úszott még egy döntőben. A magyar válogatott délelőtt a nyolcadik idővel jutott be, de akkor a 13 éves Gyurinovics Fanni szerepelt Hosszú helyett. A cserével szinte biztos volt, a váltó előrelép. Verrasztó Evelyn a hatodik helyen fejezte be az első 200 métert, Jakabos Zsuzsanna egy hellyel visszacsúszott, de Kapás Boglárka már újra a hatodikként hozta a váltót. Hosszú nagyot hajrázva végül a negyedik helyre hozta be a csapatot. A váltót Hollandia elképesztően nagy idővel (7:32.85) nyerte, több mint három másodpercet javított a világcsúcson.

Az első nap további magyar eredményei

100 méter mellen Gyurta Dániel logisztikai gondok miatt visszalépett, és a 200-ra koncentrál. A 100 méter pillangón Biczó Bence csak a 37. lett, 0:52,52-t úszott, Szabó Norbert pedig a 41. helyen végzett (0:53,12), 50 mellen Gyurinovics Fanni indult, és 41. helyet érte el 0:32,02-es idejével, ő is kiesett. Késely Ajna 47. lett 1:02,01-gyel száz háton.

Jakabos Zsuzsannának elképesztő pechje volt, 4:31.95-ös idejével, 75 századdal maradt le a 400 vegyes döntőjéről, Szilágy Liliánának sem kellett volna sok, 200 pillangón a 12. lett.