Hosszú világcsúccsal nyert vb-t 100 háton

2014.12.04. 15:50
A dohai rövidpályás úszó-világbajnokság második napján meglett az első magyar aranyérem. Hosszú Katinka száz háton remek úszással, jól beosztva az erejét nyert. Verrasztó Dávid 400 vegyesen csípett el két japán mögött egy bronzot.

A dohai rövidpályás úszó-világbajnokság első napja Hosszú Katinka és Mireya Garcia Belmonte párharcáról szólt. Ebből eddig a spanyol jött ki jobban, 200 pillangón és 400 vegyesen is világcsúccsal nyert, de csütörtökön már Hosszú is aranyérmes lett, míg a spanyol begyűjtötte harmadik aranyát.

Világcsúccsal indult a nap

A férfi 4x50 méteres férfi vegyes váltóban a brazilok világcsúccsal (1:30.51) nyertek, nagyon erős volt a mezőny, a korábbi világrekordnál öt csapat is jobbat úszott. A második helyre Franciaország, a harmadikra az Egyesült Államok jött be.

Verrasztó bronzérmes 400 vegyesen

Verrasztó jól összerakott úszással, délelőtti idején több mint egy másodpercet javítva a harmadik helyet szerezte meg. A pillangó legjobban a japán Szetónak ment, 100 méternél világcsúcsénál jobb részidővel fordult, Verrasztó hatodikként kezdte meg a második számot. A hátúszásban fel is jött a negyedik helyre. Szetóhoz nem mentek közelebb, elképesztően jól ment mellen is. A magyar úszó is erős volt mellen, a második helyre jött fel. A gyorson is tartotta magát 50 méterig, az utolsó hosszon Hadzsino Koszuke azonban jobban hajrázott, Verrasztó egy jó benyúlással harmadik lett, 18 századdal verte a dél-afrikai Rousseau-t.

„Végül is nem volt rossz, a hát-mell jól sikerült, akkor már páran feladták, így Clary is. Ilyen jó időt még nem úsztam, ez nagypályán 4:11, decemberben az remek szerintem. A végén lehettem volna kicsit keményebb, de talán nem hittem eléggé a második helyben, pedig Hadzsinót most megfoghattam volna. Ez a versenyen is múlott, Szeto elment, hagyták, ő ettől feldobódott, onnan már nem volt mese. Nem tudom, talán ha mellette úszom, jobban jövök vele, és akkor az idő még jobb lehetett volna - kicsit későn vettem észre, hogy mennyire előttünk van kint a kettes pályán, attól fogva inkább a másik japánnal foglalkoztam. Nagyon örülök az éremnek is, az időnek is, innen már tovább lehet építkezni" – idézte Verrasztót a Magyar Úszó szövetség facebook oldala.

És jött Katinka

Hosszú Katinka kevéssel öt óra után 100 háton versenyzett. Ezen a távon holtversenyben nyerte meg az Európa-bajnoki aranyat augusztusban.

A Vasas 25 éves versenyzője harmadik helyen fordult féltávnál - 12 század volt a hátránya -, aztán a sebessége lenyűgöző volt, az ausztrál Seebohmot és az ukrán Zevinát is lehagyta.

Amikor az utolsó 25-re fordultak, a mozgásán érezni lehetett, hogy nem veheti el tőle senki ezt az aranyat. Dinamikus volt, különösen az utolsó fordulónál, folyamatosan gyorsult. 55,03-mal ért célba, ami világcsúcs.

Benyúlása után hatalmasat csapott a vízre, érezhető volt, nagy feszültség jött ki belőle. Mert nyilván bántotta az is, hogy szerdán két ezüstérmet szerzett, és ennél jobbra számított.

Edzője, Shane Tusup is eksztázisban ünnepelt, rajta is lehetett látni, hogy nagyon várta ezt az aranyat.

"Azért ezt odatettem, szépen. Na, most elképesztően jól érzem magam" - mondta a bajnoknő, majd a 100 vegyes elődöntője várt rá.

Ebben a számban a második idővel jutott a pénteki döntőbe, Verrasztó Evelyn a nyolcadik helyen várhatja a finálét.

800 gyorson Hosszú kilencedik lett, Kapás Boglárka ezen a távon negyedik. Ennek a számnak különlegessége volt, hogy az előzetesen lassabb, délelőtti futamban úszott Kapás, ha délutánra sorolják be, talán még jobb is lehetett volna.