Hosszú újabb világcsúcsokkal bajnok, Gyurta is megingathatatlan

2014.12.05. 16:47
Egy óra alatt négy világbajnoki aranyat ünnepelhettek a magyar úszók a dohai rövid pályás világbajnokságon. Hosszú Katinka világrekorddal nyert 200 háton és 100 vegyesen is, Gyurta Dániel a rá jellemző eleganciával, Bernek Péter pedig 400 gyorson szétverte a legnagyobb neveket is.

Először Hosszú Katinka versenyzett, aki 200 háton az idei berlini Európa-bajnokságon csak azért nem ért el jobb eredményt, mert a 400 vegyest megnyerte ugyanazon a napon. 

A csütörtöki, 100 háton elért világcsúcs után talán elvárta magától, hogy ezt a számot is megnyerje, ami előre jelzi, hogy jövőre illetve az olimpián is számolni kell vele. Ahogy a múlt héten az Indexnek elmondta, szeretné megdönteni Egerszegi Krisztina csúcsát.

Hosszú jól rajtolt, de az ausztrál Seebohm még előtte volt ötvennél, száznál azonban már világrekord részidőn belül volt a Vasas úszónője, és a folytatásban megszorítani sem tudták olyan dinamikával úszott. Csak az volt a kérdés, mennyivel tud két percen belül úszni.

1:59,23 az új világrekord, vagyis nyolc tizeddel javított, egyben ő az első, aki áttörte a két perces álomhatárt.

A futam után boldogan ugrott edzője, Shane Tusup nyakába, aki amúgy hátúszó volt - egy sérülés után nem lehetett a világ legjobbjai között -, és rávette, hogy ebben az úszásnemben is kiteljesedhet.

"Két percen belül, ez azért durva. Na jó, ha nagyon őszinte akarok lenni, valahol gondoltam erre, reméltem, hogy sikerülni fog. De ettől még meg is kellett csinálni. Könnyűnek éreztem ezt az úszást, erőlködés, feszülés nélkül ment" - mondta a szövetség facebook oldalán.

Hosszúra ezek után várt még a 100 vegyes, ahol könnyedén versenyzett, mindenféle görcs nélkül, de hatalmas lendülettel. Mellen olyan erőt mutatott, amit talán még soha.

Ellenfele nem volt, csak a saját, szeptemberben felállított világcsúcsa, és ezt is megdöntötte 16 századdal, mert 56,7-tel csapott a célba. Több mint egy másodpercet vert a második brit O' Connorra.

Gyurta Dániel végig kontrollálta a mezőnyt

Gyurta Dániel fő számában, vagyis 200 mellen idén nem indult el a berlini Európa-bajnokságon augusztusban. Legjobb formáját erre a versenyre időzítette, és a délelőtti előfutamokban lazán úszva is a leggyorsabb volt.

Akkor azt mondta, 150 méterig nem igazán állt össze a mozgása, az utolsó 50 méterrel abszolút elégedett volt, akkor jött meg a komfort érzete.

Úgy gondolják a szakemberek, hogy az új mellúszó-szabályt, ami a fordulókat érinti, egyenesen Gyurtának találták ki, mert így még többet haladhat víz alatt, akár 15 métert is hosszonként.

"Még nem tudom, hány hosszabb fordulót fogok beletenni délután, de az biztos, hogy az utolsó kettő elég jól sikerült most” - mondta még délelőtt, az előnye egyébként akkor nőtt meg látványosan.

Gyurta ötven után fokozatosan növelte előnyét, a német Koch ugyan megközelítette hajrában, de legyőzni nem tudta. Saját világrekordjától egy másodperccel elmaradva, de a mezőnyt uralva, megingathatatlanul nyert. 2:01,49-cel ért célba, 42 századdal verte Kochot.

"Egyértelműen a győzelem volt a cél,  nem a világcsúcs. Annak örülök, hogy fél másodperccel a többiek előtt vagyok még mindig, de tisztában vagyok azzal, hogy ez csak egy rövid pályás vb - az igazi kihívások ezután következnek. Ami jó, hogy sikerült ezt az évet egy ilyen címmel zárnom, mert elismerem, nem volt annyira kimagasló ez a szezon, mint a korábbiak. De szándékosan fogtuk vissza ezt az idényt, hogy a következő két évre, amikor jön a nagypályás világbajnokság és az olimpia, meglegyen a kellő erő, hogy továbbra is a többiek előtt maradjak."

És jött Bernek Péter, és agyonverte a mezőnyt

400 gyorson Bernek Péter is a legjobb idővel jutott a döntőbe, féltávnál 63 századdal vezetett, 250-nél pedig már két másodperc volt az előnye, és ugyan kezdett fáradni, fantasztikus úszással nyert.

3:34,32 világbajnoki rekord egyébként, a nagy nevek - Guy, Stjepanovics, az olimpiai bajnok Mellouli -, akiktől előzetesen tartottunk, csak ámultak, mennyire nem volt esélyük Bernek sebességét látva.

Az ifjúsági olimpiai bajnok Bernek 200 háton indult az augusztusi Eb-n, akkor könnyek között elnézést kért, hogy csak negyedik lett, szégyellte magát, mert nem lehetett ott a dobogón.

Azóta edzőt váltott, és Nagy Péterrel készül a BVSC-ben, úgy tűnik, ezt meg kellett lépnie ahhoz, hogy azt kiabálja önfeledten a sikere után: megcsináltuk.

Egy óra alatt négy vb-aranyat soha nem nyert még a magyar úszóválogatott.