Tesztoszteront kapott a dél-koreai úszó olimpiai bajnok

2015.01.27. 11:27

A dél-koreai sajtó szerint tesztoszteront, az elsősorban az izomtömeg, erő és állóképesség növelésére alkalmas szert kapott a doppingvizsgálaton rajta vesztett olimpiai bajnok úszó, Park Te Hvan.

A helyi média azután számolt be erről, hogy a hétfői bejelentésben nem esett szó róla, milyen tiltólistás anyag miatt lett pozitív a doppingtesztje a 400 méteres férfi gyorsúszás pekingi olimpiai aranyérmesének.

A mintavételt a FINA ellenőrző programjának keretében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) rendelte el, amelynek közlése szerint Park olyan orvosi injekciót kapott, amely tartalmazta a - bejelentésben meg nem nevezett - tiltott szert. Az úszó két hónappal a szeptemberi, incshoni Ázsiai Játékok előtt volt kórházban, ahol a dokumentum szerint az úszó nemleges választ kapott dél-koreai orvosától arra a kérdésére, hogy tartalmaz-e doppinglistás összetevőt a kezelésekor szervezetébe juttatott szer.

Park ügynöksége, a GMP értetlenségét hangoztatta, leszögezve, hogy az úszó az Ázsiai Játékokon - ahol egy ezüst- és öt bronzérmet nyert - többször is átesett doppingvizsgálaton, és egyszer sem produkált pozitív mintát. Lebukása kapcsán pedig arra helyezte a hangsúlyt, hogy a kórház hibázott, amikor doppingtartalmú gyógyszert adott Parknak. A Jonhap dél-koreai hírügynökség beszámolója szerint a kórház a maga részéről ugyanakkor azt közölte: nem tudták, hogy a tesztoszteron szerepel a doppingtilalmi listán.

A 25 éves Park 2008-as olimpiai aranya és az ott 200 méter gyorson nyert ezüstje után 2012-ben, Londonban mindkét számban olimpiai másodikként végzett, emellett a hosszabbik távon 2007-ben és 2011-ben is világbajnoki címet szerzett. (MTI)