Phelps megcélozza a riói olimpiát

2015.04.16. 10:50 Módosítva: 2015.04.30. 14:23

Rio de Janeiróban is rajthoz akar állni, így már ötödik olimpiájára készül Michael Phelps, az amerikaiak 18-szoros olimpiai bajnok úszója.

A 29 éves sztár szerdán jelentette be az arizonai Mesában, hogy noha a 2012-es londoni olimpia után visszavonult, tavaly azért állt újra edzésbe, hogy készen álljon Rióra. Ezzel együtt közölte: nem vesz részt augusztusban a kazanyi világbajnokságon.

Phelps a héten Mesában versenyez először azok után, hogy októberben hazájának szövetsége hat hónapra eltiltotta újabb ittas vezetése miatt. Ráadásul visszaléptették az augusztusi vb-től is, bár napvilágot láttak olyan híresztelések, hogy esetleg kegyelmet kap. Ő azonban megerősítette, hogy elfogadja a büntetését, és nem lesz ott Oroszországban.

A nemzetközi szövetség (FINA) ugyanakkor azt tervezi, hogy szabadkártyát biztosít Phelps számára az idei vb-re. Cornel Marculescu ügyvezető igazgató kijelentette, nem jelentene problémát a plusz egy hely, amelyet azért adnának meg Phelpsnek, mert ő minden idők legeredményesebb sportolója. Marculescu ugyanakkor jelezte, erről nem egyeztettek az amerikai szövetséggel.

Phelps 100 méter pillangón, 100 méter háton, 100 méter gyorson, 200 méter vegyesen és 400 méter gyorson indul a héten. (MTI)