Gyárfás
18 °C
35 °C

Orbán: A nemzeti egység a garancia a sikeres vizes vb-re

2015.04.16. 12:35

Orbán Viktor miniszterelnök és Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke aláírta csütörtökön a 2017-es vizes világbajnokság budapesti rendezéséről szóló megállapodást Lausanne-ban, írja az MTI. Orbán Viktor azt mondta: A valódi garancia a sikerre a nemzeti egység az esemény mögött.

A kormányfő úgy nyilatkozott, hogy ez lesz a legnagyobb sportesemény, amelyet az ország valaha rendezett, sőt a látogatók száma alapján kiderülhet, hogy minden tekintetben a legnagyobb esemény, amelyet valaha rendezett Magyarország. A vb túlmutat a sporton, ezért is van az, hogy függetlenül attól, hogy „valaki úszik-e vagy sem, kedveli-e a sportolókat és a sportot vagy sem, támogatja-e a kormányt abban az elkötelezett sportpolitikában, amit folytatunk vagy sem", az egész ország a rendezvény mögött áll – vélekedett. Hozzátette: a vb valójában egy teljesítménypróba, hogy „képesek vagyunk-e arra, amire rajtunk kívül senki más nem mert vállalkozni". Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyarokban van büszkeség, és szívesen bizonyítanak a világnak.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnökének, a vb szervezőbizottságának elnök kiemelte: még 802 nap van a vb-ig, „van jócskán idő, és meg is oldjuk". Remélhetőleg Julio C. Maglione a vb záró napján azt jelenti be, hogy ez volt minden idők legjobb FINA-eseménye - közölte. Meglátása szerint egy sikeres vb sokat tehet hozzá egy esetleges budapesti olimpia ügyéhez is.

Kósa Lajos, a szervezőbizottság másik elnöke elmondta: a legutóbbi vb-t több mint 4,2 milliárdan nézték, és nem volt még olyan esemény Magyarország és Budapest történetében, amelyet a világ lakosságának több mint fele nézett volna. Soha vissza nem térő alkalom ez arra, hogy Budapestet megmutassák ennyi embernek – mutatott rá.

Arra is kitért, hogy a szervezőbizottság felelős a rendezvényért, és számol el a FINA felé. Mivel a bizottság nem jogi személy, az állam alapít egy közhasznú társaságot, amely jogi személyként vállalja a kötelezettségeket és megköti a szükséges szerződéseket.

Tarlós István budapesti főpolgármester arról beszélt, hogy szoros az együttműködés a kormánnyal a vb ügyében, és erre szükség is van. Azért is jó, hogy itt rendezhetik meg a vb-t, mert ez Budapestnek jó reklámot jelenthet – mondta. „Megoldható, meg is fogjuk oldani, hogy ne legyen akadálya a sikernek".

A kormányfő a megállapodás aláírása után Thomas Bach NOB-elnökkel találkozik az Olimpiai Múzeumban. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az elmúlt négy-öt évben már nemcsak az jellemző, hogy a 15-20 milliós nagyvárosok minősülnek alkalmasnak olimpia megrendezésére, hanem a NOB – az Agenda 2020 reformcsomaggal – lehetővé teszi a Budapesthez hasonló városoknak is, hogy olimpiának adjanak otthont. Dolgoznak az előkészületeken, és ha szükséges, a kormány is odaáll az olimpia ügye mögé, de ez a sporttársadalom ügye – magyarázta.