Fürjes: Egy fillérrel sem emelkednek a Dagály-úszóaréna költségei

2015.06.03. 18:34

Nem emelkednek a Dagály-úszóaréna költségei a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos közlése szerint.

Fürjes Balázs szerdán az MTI-nek elmondta: az elmúlt napokban tévesen jelent meg néhány helyen, hogy a 2017-es vizes világbajnokságra épülő Dagály úszóaréna költségei emelkedtek.

E híresztelések egy korábbi, Gyárfás Tamásnak, a Magyar Úszószövetség elnökének tulajdonított 25 milliárd forintos becslést állítottak szembe egy kormányhatározattal, amely 49 milliárd forintig engedett szerződést kötni "egyes létesítményfejlesztésekhez, közlekedésfejlesztésekhez, árvízvédelmi műtárgy létesítéséhez, a szükséges közműfejlesztésekhez, egyéb kiegészítő feladatokhoz" kapcsolódóan - közölte.

Fürjes Balázs kiemelte, hogy nem emelkedtek a költségek, és az építkezés éppen csak megkezdődött.

Az úszóaréna kevesebb mint 25 milliárd forintba kerül a magyar költségvetésnek, költségei egy fillérrel sem növekedtek - tette hozzá.

"Két dolog keveredett össze a téves híradásokban: az áfa nélküli és az áfával növelt összeg, illetve az úszóaréna építési költsége és minden egyéb, a környezetben megvalósuló fejlesztés költsége" - mondta a politikus.

Fürjes Balázs közölte, hogy "az állam az állami beruházás után fizet áfát - saját magának, az államnak."

A kormányhatározatban az áfa is szerepel az államháztartási könyvelés szabályainak megfelelő kiadási tételek között, csakhogy az azonnal vissza is kerül a költségvetésbe, így ténylegesen nem költség. Az állam az egyik zsebéből a másikba teszi át az áfa összegét. Így az áfát félrevezető, hamis lenne költségként feltüntetni - tudatta.

A kormánybiztos jelezte: az úszóaréna építési költsége 21,4 milliárd forint.

Az uszodában lesz két 50 méteres medence, egy műugró-medence, egy gyerekmedence és egy jacuzzi, valamint öltözők, kiszolgáló helyiségek, irodák, versenybírói helyiségek.

A világbajnokságra 12 ezer nézőt tud majd befogadni az aréna, a vb után a lelátók egy részének elbontásával ötezer fős lesz a nézőtér. A közlönyben megjelent 49 milliárd forint tartalmazza az úszóaréna 21,4 milliárd forintos nettó, áfa nélküli költségét, az egyéb tervezési és városfejlesztési kiadásokat, és mindennek az áfa-ját.

Az áfa, amely azonnali költségvetési bevétel, 10,3 milliárd forint. Valamennyi épület, szakági munka, műtárgyak, út, közlekedésfejlesztés, gát és közmű nettó tervezési költsége 1,5 milliárd forint. Az ideiglenes lelátó, a közel egy kilométeres árvízvédelmi gát, a csatornavédelem költsége, valamint az épület vb utáni visszaalakításának költsége és a bontások költsége nettó 14 milliárd forint. A tartalékkeret: 1,8 milliárd forint - mondta a kormánybiztos.

"Ha ezt valaki összeadja, megkapja a 49 milliárd forintot. Csakhogy ennek több mint ötöde nem kiadás, és sokkal több minden van benne, mint az úszóaréna 25 milliárd forintnál kisebb költsége" - fogalmazott Fürjes Balázs.

Hozzátette: az úszóaréna éke lesz Budapestnek, a verseny után nyitva áll a közönség előtt, bázisa lesz a tömegsportnak, kiszolgálja az iskolás és óvódás gyerekek úszásoktatását, edzőközpontja lesz a magyar úszósportnak.

Évente vagy kétévente komoly nemzetközi úszó- vagy vízilabda-eseményt rendeznek majd benne. A beruházások ötezer embernek adnak munkát, a vizes vb a világ harmadik legnagyobb sporteseménye, 4 milliárd tévénézővel - közölte.