Gyurta-taktikával, óriási idővel győzték le Cseh Lászlót

2015.06.30. 19:34

A győri úszó országos bajnokságon nagy csatát és kiváló eredményeket hozott a férfi 200 méteres pillangó. Kenderesi Tamás Cseh Lászlót megelőzve nyert. Az idők is fantasztikusak, a világranglista második és harmadik helyére jöttek be ezzel.

A jó eredmények miatt a szám specialistája, Biczó Bence nem indulhat Kazanyban. A tavalyi, Eb-érmet érő úszásával (1:55.62) a legjobbként indult neki a mostani finálénak, miközben Cseh László és Kenderesi Tamás hajszálra ugyanolyan idővel szerepelt (1:55.95) a nevezési listán, Cseh az idén Eindhovenben, Kenderesi pedig a nancsingi ifjúsági olimpián úszott ennyit (megdöntve saját junior világrekordját).

A 19 éves Kenderesi 1:54.79-cel (élete legjobbjával) immár második a felnőtt világranglistán, csupán tizedekkel a japán Daja Szeto mögött, míg Cseh holtversenyes harmadik.

„Óriási verseny volt, amit megint sikerült egy hajszállal megnyerni. Az az igazság, hogy a Gyurta Dani-féle taktikát alkalmaztam, azaz végig vártam türelmesen, aztán az utolsó hosszon robbantottam. Tény, nem olyan jó érzés folyamatosan embereket látni magad előtt, de csak a megfelelő pillanatra kell várni – ezt most is sikerült elkapni. Nagyon készülök a világbajnokságra, rendkívül motivált vagyok" – közölte a győztes nyilatkozatát a Magyar Úszó Szövetség.

Cseh László  bejutott a 200 vegyes fináléjába is, tesztelte magát, hiszen e két számban akar úszni Kazanyban, ahol hasonló időbeosztás mellett kell helytállnia.  „Úgy fest, ez az egytizedes ezüstök országos bajnoksága – nyerni mindig jobb, viszont ez a mai időeredmény kárpótol. Kihoztam magamból a maximumot, a betegség miatt nem vagyok formában, ezért is történt az, ami: a kettes pályáról nem láttam semmit, próbáltam hajrázni, de az izmaim nem engedték. Ettől függetlenül indulni akarok mindkét távon Kazanyban – az pedig nem jó kifejezés, hogy Bence sorsa az én kezemben van, hiszen mindannyian tudtuk, hogy hárman megyünk a két helyre. Talán az a korrekt megfogalmazás, hogy Kiss Laci bácsi döntésére várhatunk, de ha rajtam múlik, mind a két számban ott leszek Kazanyban, mert csúcsformában még sokkal többet ki tudok hozni mindkettőből.” Bár végleges döntést szombaton a MÚSZ elnöksége hoz Kiss László előterjesztéséről, a kapitány már most jelezte: aligha van nyitott kérdés, az idők alapján a Kenderesi-Cseh kettőst fogja javasolni.)

Bernek Péter és Kapás Boglárka újabb bajnoki aranyakat gyűjtött– előbbi 800-on (bár őt az egyiptomi Ahmed megelőzte), utóbbi 200-on.

Ötven mellen a rutinos Financsek Gáboré lett a bajnoki elsőség – itt két olasz volt a leggyorsabb –, míg a mixed vegyes váltóban a Kőbánya SC ifjú titánjai oktatták a mezőnyt, és utcahosszal győztek, megdöntve az országos egyesületi csúcsot.

A negyedik nap magyar bajnokai

Férfiak

800m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 7:56.21

50m mell: Financsek Gábor (Mohács) 28.31

200m pillangó: Kenderesi Tamás (Pécs) 1:54.79

Nők

200m gyors: Kapás Boglárka (BVSC) 2:00.10

Mixed

4x100m vegyes: Kőbánya SC 3:54.72

(Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Szilágyi Liliána, Késely Ajna)