Hosszú Katinka nem titkolózik tovább

000 Par8221165
2015.07.20. 15:30

Július 19-én lezárult a nevezés a kazanyi FINA-világbajnokságra – így most már Hosszú Katinka is hajlandó volt felfedni lapjait: eszerint hét egyéni számot vállal augusztus 2. és 9. között, vegyesben (200m, 400m), gyorson (100m, 200m) és háton (100m, 200m) duplázik, továbbá ott lesz a startkövön 200 pillangón is.

A két vegyesúszó számban címvédő, de előrebocsátotta, nincs úgymond kedvenc száma a hét között.

„Nem szeretek arról beszélni, hogy melyik a fő számom, mert akkor mindenki azt várja tőlem, hogy majd abban nagyon megmutatom – felesleges ilyesmivel extra feszültséget generálni. Számomra pont az az élvezet, hogy ennyi mindenben indulok, és mindegyiket más miatt szeretem. A vegyest ezer éve úszom, már csukott szemmel is végig tudok menni a távokon; a hát nagyon új, az ellenfelek is újak, két éve indultam először, akkor az nagy meglepetés volt, ma már talán nem az, de itt tényleg az újdonság a vonzerő. A kétszáz pillangón már kétszer voltam vb-bronzérmes, az is közel hozzám, a kétszáz gyors pedig azért érdekes, mert rengetegen indulnak, és annyira szoros a mezőny, hogy tényleg bármi lehet, nagyon izgalmas.”

Katinka nem akart az esélyekről beszélni, mint mondta, persze, játszik az ember a világbajnoksággal kapcsolatos gondolatokkal, de ő nem érmekkel álmodik, ez egyértelmű. "Ami viszont különösen motivál, hogy végre ötvenes medencében is világcsúcsot ússzak.”

A tavaly a női úszósportban a világ legjobbjának választott kiválóság még hozzátette: a felkészülése remekül sikerült. „Nagy önbizalommal megyek Kazanyba, miután mindent elvégeztünk, amit szerettünk volna, semmi sem hátráltatott, sem sérülés, sem betegség, és az időkön is látszik, sokat javultam az előző évhez képest.”

 

Hosszú Katinka programjának nehezebb periódusai: a második napon egy órán belül a 100 hát középdöntője, majd a 200 vegyes döntője, a harmadik napon szintén egy órán belül a 100 hát fináléja és a 200 gyors középdöntője.

Majd ha utóbbiból továbbjut, akkor a negyedik napon 25 percen belül a 200 gyors fináléja, aztán a 200 pillangó középdöntője. Az ötödik napon (csütörtökön) a 100 gyors középfutama, a 200 pillangó fináléja és a 4x200-as gyorsváltó esetleges döntője jelent kihívást – ezután az utolsó három etap már pihentetőnek ígérkezik, hiszen pénteken csak a 200 hát van műsoron, szombaton délelőtt pihenhet, és csak a 200 hát döntője esedékes, az utolsó nap pedig már csak a 400 vegyes előfutama és fináléja esedékes.

Borítókép: THIERRY ZOCCOLAN / AFP