Végül is csalt a víz alatt, de világbajnok maradt

2015.09.09. 15:53

Ha ma tartanák a 200 méteres vegyes úszás világbajnoki döntőjét, akkor Ryan Lochte nem negyedik aranyát ünnepelné a számban, hanem kizárnák szabálytalan fordulója miatt.

Lochte a kazanyi vb-n szokatlan fordulót választott, mikor az utolsó 50 métert, a gyorsot kezdte meg. A mellúszás után a víz alatt háton delfinezett, és csak úgy 10 méter után jött fel, hogy azt tegye, amit gyorsúszásként ismerünk. Az előfutam videóján is látszik (1:27-től), hogy előnyét növelni tudta ezzel a mozgással. Később edzőjével együtt meg is erősítette, hogy ezzel a technikával jobb időket ér el. Egy interjújában azt is elmondta, hogy nem hallott róla, hogy illegális volna a háton delfinezés.

A háton delfinezés gyorsúszásban nem tiltott, de vegyesben még nem alkalmazták korábban. A vb-n a versenybírókat is zavarba hozta Lochte, a kizárását is fontolgatták, ez végül azonban nem történt meg.

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) most egy a tagországainak küldött emlékeztetőben tette világossá a szabályokat. Eszerint a mellből a gyorsúszásba fordulva azért nem szabad háton delfinezni, mert akkor a vegyes számokban a hátúszás több mint egy negyedét tenné ki a teljes távnak.

A FINA-t máris sokan támadják, hogy a fejlődés útjában áll, és hogy nem következetes. Amikor a japán mellúszó világrekorder Kitadzsima delfinlábtempót használt mellúszás közben és ezzel világbajnok is lett, azon is sokan kiakadtak. Kitadzsimának semmi baja nem lett, hanem egyszerűen bekerült a szabályok közé, hogy egy delfinlábtempó engedélyezett a fordulóknál és a start után.