Nyitható oldalú uszoda, ezzel várjuk a világot

2015.10.19. 21:09

Magyarország eredetileg a 2021-es vizes világbajnokság rendezési jogát nyerte el két éve júliusban.

Miután a mexikói Guadalajara visszalépett a 2017-es eseménytől, Budapest beugrott, és vállalta: az extrém rövid határidő ellenére is megépít egy 15 ezer férőhelyesre bővíthető uszodát. Eredetileg 2017-ben tesztverseny lett volna benne, így viszont a legjobb úszók fognak versenyezni.

Fürjes Balázs kormánybiztos is arra emlékeztetett először  a hétfői bejáráson, hogy 4-5 év alatt kellene egy ilyen jellegű létesítményt megépíteni, de erre nem volt idő.

„A nemzetközi szövetségnek (FINA) hálásak vagyunk a bizalomért. Amint most az ügyvezető elnök, Cornel Marculescu is láthatja, a munkálatok jól haladnak. A munkások 24 órában dolgoznak, ennek eredménye, hogy már a négy bástya elkészült, a földmunkákat pedig teljes egészében elvégeztük.”

Dagály2015_09 Timelapse

Az idei vizes világbajnokságnak, Kazanyban több mint hatmilliárd nézője volt, az érdeklődés ugrásszerűen növekszik a sportágak iránt, hiszen 2013-ban Barcelonában még csak 4 milliárdnyian nézték. (Barcelona is beugró volt egyébként, akkor Doha nem vállalta a rendezést.)

Fürjes többször említette, hogy ez egy óriási lehetőség az országnak, a városnak, de az embereknek is, mert a területrendezés is elkerülhetetlen, és most azt is megoldják. Eközben jövő őszig a Dagály strand üzemelhet, vagyis a következő nyáron is, mert nem akartak kellemetlenséget okozni. Az angyalföldi gyerekek pedig már ebben az új uszodában kezdenek majd el úszni.

„Három dunai hidat meg lehetne építeni abból az acélmennyiségből, amit az uszodához felhasználunk. 10 versenyuszodányi betont tudnánk megtölteni azzal a mennyiséggel, amit beépítünk. Büszkélkedésre azonban majd csak akkor lesz okunk, ha minden a helyére a kerül” - jelentette ki.

Marculescu biztos abban, hogy Budapest még Kazanynál is jobb vb-t fog rendezni, minden adott ehhez.

„A Margitsziget csodás környezetben lévő uszodái, és ez az új modern komplexum a garancia erre. Budapestnek olyan öröksége lesz a vb után, amire majd büszke lehet” - mondta.

A 22 milliárdért építendő komplexumban öt medence lesz – két ötvenes, műugró, gyerek és jakuzzi -, alapesetben ötezer szurkoló fér el benne, a vb ideje alatt azonban 15 ezer férőhelyes lesz. Ez az előírás, ennél kisebben nem lehet rendezni. Még legalább 22 milliárd lesz majd a területrendezés.

És hogy bővítik ki az uszodát? A 40 méter magas uszoda két oldalát kinyitják, és ahhoz építik hozzá majd a mobillelátókat.

„Ahogy vége a vb-nek, visszabontjuk a lelátókat, az uszodát pedig befalazzuk. Pontosan olyan anyaggal, amilyenek a főfalak. Kívülről olyan lesz akkor az uszoda oldala, mintha egy nagy focikapu lenne. Az olimpiai pályázat sikerességén múlik, hogy a két oldalt mikor kell majd megnyitni újra. Hasonló lesz a londoni olimpián látott uszodához a miénk is, de azért mégis egyedi. Feszített ütemben dolgozunk, Kelet-Európában be lehet vonni az embereket három műszakban, máshol ez azért nem lenne ennyire egyszerű” - ezek már a kivitelező, a Market vezetőjének, Scheer Sándornak a szavai.

Az oroszok elképesztő mennyiségű összeget belenyomtak egyébként az idei vb-be, a futballstadion oldalára létesített LED-falak forintmilliárdokba kerültek. A hazai szövetség elnöke, Gyárfás Tamás már akkor azt mondta, mivel pénzben és emberanyagban verhetetlenek, ezért olyasvalamit kell kitalálni, ami eddig még nem volt.

2017. július 15-én lesz a megnyitó.

Dagály2015_10 Drónfelvétel