Hosszú: két országos csúcs Dubajban

2015.11.06. 17:37

Az éremszám a szokásos, a sebesség nem: két-két arany és ezüst mellett két országos rekord Hosszú Katinka mérlege a világkupa utolsó, dubaji állomásának nyitónapján. Szintén győzött Gyurta Dániel és Verrasztó Dávid is, Jakabos Zsuzsanna egy ezüstöt szerzett, míg az év korábbi részében sérüléssel bajlódó Kis Gergő remekül tért vissza, 400 gyorson megúszta az olimpiai A-szintet.

Hosszú Katinka erősen bekezdett a világkupa-sorozat utolsó állomásán, az úszósebesség tekintetében legalábbis mindenképpen: a napot a 200 gyors országos csúcsának megdöntésével kezdte – önmaga hongkongi idejéből faragott le négy tizedet (1:55.41), így nagy fölénnyel, több mint két másodperccel előzte meg az olaszok világklasszisát, Federica Pellegrinit. Mondhatni, emlékezetessé tette 150. egyéni aranyérmét.

Másik győzelmét szokás szerint 200 vegyesen szállította, 2:08.61-es ideje messze a legjobb az egész világkupa-sorozatban, az előző állomásokon rendre 2:10-eket jött, Tokióban járt picit ez alatt. Nem mellesleg már harmadik éve söpri be az elsőségeket ezen a távon százszázalékos mérleggel: az elmúlt három idényben 22-ből 22-szer nyerte meg ezt a számot.

Látszott, hogy most a 800 gyorssal nem fárasztotta magát délelőtt, frissebb volt délután – 50 háton is egészen közel járt a világbajnok Emily Seebohmhoz, a második helyet is új országos csúccsal (27.99) szerezte meg. Kétszázon is megszorongatta az ausztrált, de az utolsó ötvenet megint Seebohm bírta jobban, így 19 századdal végül is Katka előtt érintette a falat (2:07.13).

Jakabos Zsuzsanna az összetett harmadik helyének megőrzésére koncentrálva a biztosra ment, azaz csupán egy számban indult, ott viszont majdnem győzött: csupán 18 századra volt (58.75) az amerikai Felicia Lee-től.

A férfiaknál ismét bővült a magyar csapat: az egész turnét végigcsináló Verrasztó Dávidhoz, valamint a Dohában beszálló Gyurta Dánielhez ezúttal Kis Gergő és Biczó Bence csatlakozott.

Kis már délelőtt remekelt: 400 gyorson úszott kiválót, és 3:49.43-as idővel elsőként jutott tovább, ám ami fontosabb, megúszta az olimpiai A-szintet, így 2004, 2008 és 2012 után – ha minden jól megy – negyedszer is ott lehet az olimpián. Ez volt a cél – délután már csendben, 3:52.24-es idővel a hetedik helyen végzett, szombaton ugyanis az 1500 gyorson is akad még tennivaló.

Biczó Bence kicsit peches volt, fél másodpercen belül ért be az első négy 200 pillangón, a dán Viktor Bromer némi meglepetésre 5 századdal megelőzte Chad Le Clost, míg Bence 17 századdal lemaradt a dobogóról a kínai Wen Quah mögött.

Gyurta Dániel ugyanakkor megint nagyot ment 200 mellen (2:10.43), csaknem egy másodperccel volt gyorsabb a brit Bensonnál és az amerikai Cordesnél, így az utolsó két állomást megnyerve a világkupa történetében 14/13-as győzelmi mutatónál tart (az egyetlen hiányzó győzelem egy 0.01 másodperces ezüst tavalyról, a német Koch mögött).

Verrasztó Dávid a 400 vegyest hozta száz százalékra ebben az idényben: világbajnoki ezüstérmesünk hetedszer is győzni tudott fő számában (4:16.71). Így nagyszerű a magyar össztermés: 4 arany és 3 ezüst került a kosárba ezen a napon – a virtuális éremtáblán ez messze a legjobb teljesítmény a nemzeti összevetésében.