Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hosszú Katinkáé az összetett úszóvilágkupa, százezer dollárt nyert

2015.11.07. 18:41

Hosszú Katinka negyedszer is megnyerte az úszóvilágkupa összetett versenyét és az ezért járó százezer dollárt, Jakabos Zsuzsanna pedig harmadik lett a nyolcállomásos sorozat végén. Ezzel 30 ezer dollárt is nyert.

A dubaji verseny második napján Hosszú Katinka három ezüstéremmel kezdett. Száz gyorson két századmásodperccel kapott ki a Melanie Wrighttól, de 53.79-es ideje így is értékes, csak 15 századra maradt el országos csúcsától. Száz háton Emily Seebohmhoz úszott közel 59.15-ös idejével. Négyszáz gyorson is keményen küzdött, az előző állomáshoz, Dohához képest 11 másodpercet javult, csak Lauren Boyle előzte meg, áll az Magyar Úszó Szövetség összefoglalójában.

Ezután jött a négyszáz vegyes, ésahogy minden korábbi világkupán, most is megnyerte. A széria nyolc versenyéből nyolcat behúzott, az utolsót a legjobb idővel (4:33.88).

Mindez azt jelenti, hogy nagy fölénnyel lett első az összetett versenyben, így az esemény zárásaként ő vehette át a 100 ezer dolláros fődíjat hirdető óriáscsekket – a férfiaknál a dél-afrikaiak kiváló mellúszója, Cameron van der Burgh győzött, aki 50-en és 100-on százszázalékos sikerszériát produkált.

A nők összetettjében megőrizte harmadik helyét Jakabos Zsuzsanna: 200 pillangóban dén negyedszer is megnyerte a számot (2:07.77). Ő is egyre jobban gyorsul: még a világbajnokság után volt képes 2:07-es időkre, azóta még az aranyérmeket is 2:08-as időkkel szerezte meg, most azonban szinte hajszálra annyit úszott (egy századdal jobbat), mint még augusztusban, Chartres-ban. A 400 vegyes 5. helyével (4:41.76) együtt vehette át az összetett bronzérmesének járó 30 ezer dollárt.

Jakabos éremszámok tekintetében második lett Hosszú mögött (23 érem). Az összetett győztes 58-szor állhatott dobogóra a nyolc állomáson, ebből harmincszor volt első.

A férfiak ma kissé visszafogottan szerepeltek, miután egyikük sem a fő számában állt rajtkőre. Biczó Bence 100 pillangón lett délelőtt 16. (55.03), Gyurta Dániel a 100 mell döntőjében ötödikként zárt (1:00.72), Kis Gergő pedig a 200 gyors után 15:20.18 percet úszott az 1500 gyors délelőtti időfutamaiban, ami az összesítésben végül a 6. helyre volt elég.

Verrasztó Dávid pénteken Facebook-bejegyzéssel búcsúzott az összetettben mostanáig őrzött harmadik helyétől („Ma este még utoljára a harmadik helyen – Cameron van der Burgh és Chad Le Clos mögött –, kicsit szomorú vagyok, de összességében nagy megtiszteltetés volt két ilyen csodálatos úszó társaságában szerepelni”) – miután az ausztrál Mitch Larkin bombaformában érkezett az utolsó etapra, és elszáguldott mellette. A kazanyi világbajnok mindhárom helyszínen megnyerte a hátúszó számokat (50-en lett csupán második), ráadásul folyamatosan a világrekord közelében járva rendszeresen begyűjtötte a legjobb időeredményért járó bónuszt is (24 pont állomásonként, kétszerese annak, amit egy szám megnyerése jelent), így az utolsó állomáson megelőzte Verrasztót, aki 200 vegyesen vissza is lépett a döntőtől. Verrasztó közel 25 ezer dollárt nyert, éremszámban is a harmadik lett Van der Burgh és Le Clos mögött – 14 éremmel, amiből 8 arany – és egyike annak a négy versenyzőnek, aki egy adott számban százszázalékos győzelmi szériát ért el az idei szezonban.

Az országok összevetésében a magyaroké a második legtöbb arany (44) az ausztrálok (47) mögött, az érmek listáján negyedikek vagyunk, 98 dobogós helyezéssel.