Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Cseh László még a cáparuhás rekordjánál is gyorsabb

2015.11.13. 18:54
Hosszú Katinka mind a hat pénteki versenyszámát megnyerte a százhalombattai rövidpályás úszó országos bajnokságán. Cseh László három aranyat szerzett, 50 méter pillangón elképesztő idővel.

Cseh László gyorsabban úszik, mint 24 éves korában, szuperdresszben. Megdöntötte saját, 2009-ben felállított országos rekordját 50 pillangón (23.26).

Egy órával később, 200-on óriási fölénnyel, csaknem két másodperccel előzte meg fiatalokat, akik csupán azért versenghettek, hogy kié lesz a második Eb-hely Izraelben. Ezt végül a nyári immunbetegségéből felgyógyuló Kenderesi Tamás szerezte meg, 9 századdal előzve meg Biczó Bencét. Cseh bónuszként a 100 vegyes aranyát is elrakta, vagyis háromból három egyéni számban győzött, olvasható a Magyar Úszó Szövetség közleményében.

csehlászló
Fotó: Kovács Anikó

„Sokkal dinamikusabbak az edzések, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a gyorsaságra, ez köszön vissza többek között a mostani eredményekben. Most már jóval kevesebb a gyengébb időszak a közös munka során (Plagányi) Zsolttal, tudjuk, bizonyos jelekre miképp kell reagálni, azaz sokkal nagyobb hatékonysággal tudunk dolgozni, mint az év első felében. Egy ilyen nap, mint a mai, amikor sikerül három számot megnyernem, ráadásul úgy, ahogy elterveztem, azaz például kétszázon esélyt sem adva a többieknek, nos, ez nagyon jót tesz az önbizalmamnak, hiszen még egyáltalán nem vagyok formában” – nyilatkozta Cseh.

A győriek először megnyerték a mixed vegyesváltót, melynek befejező-embere, a 19 éves, orosz-magyar kettős állampolgár Lobanovszkij Maxim ismét iszonyatos részidőt ment (21.32). Egy napja, szintén váltótagként 21.25 alatt söpört végig a medencén, ennél gyorsabban 50 métert váltóban még sohasem repesztett magyar úszó.

50 után a 100 gyorsot is megnyerte klubtársa, Takács Krisztián, 12 századdal előzve meg a budafoki Mészáros Márkot, és örömteli volt látni, hogy a nyári súlyos vállműtétje után kezdi visszanyerni sebességét Kozma Dominik, aki csupán 21 századdal maradt le a győztes mögött.

Nagy versenyt hozott a férfi 200 hát, ahol az első három 27 századmásodpercen belül ért a falhoz, Bernek Péter egy kicsivel megelőzte Földházi Dávidot és Balog Gábort. Gyurta Dániel pedig nem hagyott sok kétséget afelől, hogy 100-on is a legjobb, avagy az 50 és a 200 csütörtöki leduplázásával megcsinálta a mellúszó-triplát,.

Hosszú Katinka ismét sikerrel húzta be valamennyi számot – köztük a legveszélyesebbet, az 50 méteres mellúszást is. Itt ugyanis a specialistákkal szemben kevésbé dominál az erő, végül azonban 22 századdal előbb érte el a falat Sebestyén Dalmánál. Mindez azért is volt bravúr, mert azonnal az 50 hát után rendezték, azaz csak annyi ideje volt a pihenésre, amíg a többi hét finalista bevonult.

Később 200 gyorson nagy fölénnyel győzött, bár edző-férje, Shane Tusup elégedetlenkedett egy sort, mert 1:54-en belül időt tűzött ki célként. Hosszú a száz pillangót, a kétszáz mellet és a száz vegyest is behúzta.

„Továbbra is azt mondom: még mindig csak szokom a rövidpályát. Aminek örülök, az a két mellúszó-szám, különösen a 2:23-as időm kétszázon. És persze a kétszáz gyors sem volt rossz, jól mutatja, hogy ezen a távon sikerült nagyot fejlődni az őszi világkupákon” – nyilatkozta Hosszú Katinka.

Eredények:

Férfiak

100m gyors: Takács Krisztián (Győr) 48.78

200m hát: Bernek Péter (BVSC) 1:53.06

50m pillangó: Cseh László (Eger) 23.26 - új országos csúcs

200m pillangó: Cseh László (Eger) 1:52.36

100m mell: Gyurta Dániel (UTE) 58.23

100m vegyes: Cseh László (Eger) 53.23

Nők

200 gyors: Hosszú Katinka (Vasas) 1:54.37

50m hát: Hosszú Katinka (Vasas) 27.17

50m mell: Hosszú Katinka (Vasas) 31.20

200m mell: Hosszú Katinka (Vasas) 2:23.69

100m pillangó: Hosszú Katinka (Vasas) 57.66

100m vegyes: Hosszú Katinka (Vasas) 58.77

Mixed

4x50m vegyesváltó: Győri Úszó SE 1:44.66

(Balog Gábor, Gyurinovics Fanni, Touretski Sasha, Lobanovszkij Maxim)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?