Hosszú Katinka világcsúccsal kezdett a rövidpályás Eb-n

2015.12.02. 09:45

Hosszú Katinka az izraeli Netánjában rendezett rövidpályás úszó-Európa-bajnokság első napján világcsúccsal nyitott. A 400 vegyes előfutamában 4:19:46-ot úszott, négy tizeddel javította meg Mirea Belmonte rekordját.

Hosszú mellett Jakabos Zsuzsanna is bejutott a 400 vegyes döntőjébe, a harmadik időt úszta, de közel tíz másodperccel maradt el Hosszútól, ahogy a másodikként bejutó Lara Grangeon is.

Hosszú 11 számot vállalt az idei Eb-n, a 400 vegyes után 100 háton úszott délelőtt. Ebben a számban is megverte a teljes mezőnyt, az ötödik futamot, a legjobb idővel, 57.13-mal nyerte.

Belmonte egy éve megdöntötte a világcsúcsomat Dohában, azóta várom, hogy végre visszavehessem tőle. Hát, nem bírtam ki délutánig. Azt éreztem, hogy jól összeállt az úszás, és hogy őszinte legyek, igenis munkált bennem, hogy a lehető leghamarabb legyen újra az enyém a csúcs, azaz benne volt a pakliban a délelőtti rekorddöntés. Mellen láttam, hogy Shane integet, azaz tudtam, jól állok, és megérte megpörgetni a gyorsot is. Hogy délután lesz-e ennél jobb? Meglátjuk. Szerintem maradt még az úszásban, viszont nem nyár vége óta, csupán néhány hete tart a rövidpályás szezon, azaz a ritmus nem ugyanaz, nincs annyira beidegződve minden: ha elrontok két fordulót a döntőben, akkor lehet, hogy nem lesz újabb csúcsjavítás. De egyébként sem szabad így nekiállni: a fináléban versenyezni kell, nem az időre figyelni, azaz délután elsősorban az aranyérem a cél"– idézte Hosszút a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala.

Hosszú világcsúcsa

Bernek Péter is jól kezdett, a negyedik előfutamot megnyerve,  3:39.84 perces idővel jutott be a férfi 400 gyors döntőjébe. Cseh László is futamgyőzelemmel, a második legjobb idővel (49.93) ment tovább a 100 pillangó középdöntőjébe.

Kétszáz háton Földházi Dávid jutott döntőbe, 1:50.66.-os ideje a harmadik legjobb volt az előfutamokban. Balog Gábornak 24 századon múlt a döntő, összesítésben a kilencedik lett.

A férfi 4x50 méteres gyorsúszó váltó is döntőbe jutott, Takács Krisztián, Lobanovszkij Maxim, Lavotha Oszkár és Mészáros Márk a hetedik időt úszta az előfutamban.

Női 800 gyorson Kapás Boglárka úszta a legjobb időt, a harmadik előfutamot 8:17.68-cal nyerte meg. A 8.26.32-t elérő Juhász Adélnak is sikerült a döntőbe jutnia.