Verrasztó Dávid elhízva nyert óriási versenyt

2015.12.03. 17:29

Az izraeli rövid pályás Európa-bajnokság második versenynapján Verrasztó Dávid 400 vegyesen megvédte aranyérmét.

Az angol Roberto Pavoni végig szorongatta, a fél távnál is ő fordult elsőnek, de mellen Verrasztó egy kicsit elhúzott, a gyorson azonban kezdett fogyni az előnye.

Úgy látszott, hogy 10 méterrel a vége előtt már vezetett Pavoni, hogy aztán Verrasztó rákapcsoljon, és 26 századdal nyerjen.

"Ez van: aputest... Van rajtam vagy öt kiló, a Világkupa mellett nem lehetett úgy edzeni, hogy ez lemenjen rólam. Úgyhogy ezt csakis megfelelő taktikával lehetett ellensúlyozni, ami működött, bár Pavoni is nagyon okosan versenyzett, nem akart elém menni, mert tudta, hogy szeretek ráúszni az előttem lévőre. Én viszont jól osztottam be az erőmet, ami ennek a testnek a mozgatásához kellett - 4:01.8-at akartam úszni, 4:02.4 sikerült, itt most a győzelem volt a lényeg, ez megvan, és végre jöhetnek a normális edzések. A végén nagyon kaparni kellett" - értékelt a győztes a szövetség hivatalos facebook oldalán.

Majd hozzátette, úgy érzi magát az uszodában, mintha egy szumós tévedt volna be a versenyzők közé.

Hosszú Katinka 100 háton egy pillanatig sem engedte ki a kezéből a vezetést: 55,42-vel, és ami ennél fontosabb, egy testhosszal nyert. Ezzel az övé lett a 100. magyar rövid pályás érem.

Cseh László 100 pillangón féltávnál még nem volt az első háromban, ami igazából nem is meglepetés, mert ő nem szokott jól rajtolni, és a végét szokta a legjobban bírni. Most is így lett, remekül hajrázott, az olasz Rivoltát több mint fél másodperccel legyőzte. 49,33-as idővel, országos csúccsal és aranyéremmel ünnepelte a 30. születésnapját. Ez volt a 29. aranyérme Európa- vagy világbajnokságon. Összesen pedig már több mint 60 éremnél jár.

A helyszínen is felköszöntötték, egészen egyedülálló a pályafutása, már 11 éve van a kontinens és a világ élmezőnyében.

"Belülről nagyon jónak éreztem ezt az úszást, majdnem tökéletesnek. Nagyon pontosan végigbeszéltem az edzőmmel, mit kell tennem. És szerencsére sikerült is, bár még sohasem volt olyan versenyem, hogy elromlott az időmérő, így nem tudjam, mi a végeredmény. Na jó, azt azért éreztem, hogy megnyertem" - mondta az M4-nek.

200 mellen a német Marco Koch nyert, ami végül is nem meglepetés, mert ő volt a világbajnok idén nyáron.

Gyurta Dániel a nyáron vb-bronzérmes volt, most az egyes pályán került a fináléba, de nagyon igyekezett, hogy visszavágjon a németnek. Nem sikerült neki, másfél másodperc hiányzott az elsőséghez.

"Ebben ma ennyi volt, talán egy picit lehetett volna jobb az idő, de nekem ma a második hely lehetett a célom. Az olimpiára készülök, a rövidpályás Eb miatt nem akartam megállni, nem akartam rápihenni, a puskaport ellőni. Az egész ősszel öt huszonötös edzést csináltunk, azaz egyértelműen nem ez az esemény van a célkeresztben, hanem Rio."

Kapás Boglárka szintén ezüstérmes lett 800 gyorson, a brit Jasmin Carlin 42 századdal gyorsabb volt nála. 8:11,43-at úszott a BVSC versenyzője.