Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Cseh László rendíthetetlen, 30 évesen Európa-csúccsal nyert

2015.12.04. 17:59
A magyar úszóválogatott pénteken három aranyat nyert a rövidpályás úszó Európa-bajnokságon. Hosszú Katinka 200 háton és 100 vegyesen győzött, utóbbit világcsúccsal nyerte. Cseh László 200 vegyesen állított fel Európa-rekordot.

Cseh László óriási formában van, a netánjai rövidpályás Európa-bajnokságon Európa-csúccsal nyerte a 200 méter vegyest. Hosszú Katinka is újabb bajnoki címet szerzett.

Az Eb harmadik napján Hosszú volt az első magyar döntős, a 200 hát első ötven méterén már előnyben volt, száznál már bő másfél másodperc volt az előnye, és ezt meg is tartotta a végéig. 1:59.84-gyel győzött. A második az orosz Darja Usztinova lett 2:01.57-tel.

„Ha a két évvel ezelőtti, herningi rémálomhoz hasonlítom, akkor máris csoda ez az Eb. Ha a tavalyi, dohai világbajnoksághoz, akkor persze akár elégedetlen is lehetek, mert nem sikerült a világcsúcsomat megjavítanom. A végén sajnos nem voltam annyira gyors, mint egy éve ilyenkor. És ha őszinte akarok lenni, reggel a fordulók jobbak voltak, mint most - ez hiányzott ahhoz, hogy összejöjjön a csúcs. De azért nekimegyek száz vegyesen is, csak hát jó magasra állítottam magamnak a mércét" – idézte Hosszút a magyar szövetség Facebook-oldala.

Hosszú a 200 hát után 100 vegyesen is indult, és sikerült három századmásodperccel megdöntenie saját világrekordját. Már a pillangó végén vezetett, a hátra ráfordulva már hatalmas előnyt szerzett a delfinezéssel, majd a gyorsot is megnyomta. Az új csúcs: 56.67.

A 30 éves Cseh László a kazanyi vb-n nem erőltette a vegyes számokat, de a rövidpályás Eb-n újra bevállalta a 200 vegyest, és nagyon meggyőző fölénnyel és idővel győzött. 1:51.31-gyel új Európa-csúcsot állított fel. A második Philip Heintzre közel két másodpercet vert rá. Csehnek ez volt összesítésben a harmincadik Európa-bajnoki címe.

Nem tudnám megmondani, mikor éreztem magam utoljára ennyire jól egy kétszáz vegyes közben. Mint egy álom, olyan volt az egész. A pillangó tökéletes, a hát szintén, talán a mell nem volt annyira jó, de a gyorson helyrezökkent mindent. És igen, délelőtt már gondoltunk arra, hogy meglehet az Európa-csúcs, mert a mostani állapotomban, az új edzésmódszereknek köszönhetően egyértelműen azt érzem: tényleg képes vagyok bármire"

– nyilatkozta Cseh. 

A női 200 pillangón két magyar döntős is volt, Jakabos Zsuzsanna bátran kezdett, talán túl erősen is. Ötvennél majd száznál is elsőként fordult, de a második felét nem bírta a távnak, végül az ötödik lett. Szilágyi Liliana a hatodik helyet szerezte meg.