Hosszú Katinka pénzt kapott az úszószövetségtől

2015.12.23. 12:48 Módosítva: 2015.12.23. 13:29
Karácsonyi meglepetés: milliós szövetségi támogatás a legjobb úszóknak - ezzel a felütéssel osztott pénzt a hazai úszószövetség a sportág legjobbjainak. Állítólag már Hosszú Katinka biliborítása előtt döntöttek a pénzről.

Mindenkit meglepve támadt  a Magyar Úszó Szövetségre (MÚSz) Hosszú Katinka kedden egy nagyon-nagyon hosszú közleményben, amit sajtótájékoztatón is kifejtett. Ennek ellenére csak nehezen állapítható meg, hogy pontosan mivel van baja a legjobb magyar úszónőnek, de úgy tűnik, a szervezet értette: másnap elég nagy összeget osztott szét a legjobb magyar úszók között.

A MÚSz vezetőségének döntése alapján személyenként 2-től 12 millió forintig terjedő támogatás adható az éves teljesítményük alapján a sportág honi legjobbjainak - közölték szerdán.

Hosszúnál betelt a pohár

Az úszónő olyan példákat hozott fel, amelyek kényelmetlenséget okozhatnak a sportolóknak, az infrastruktúra hiányosságai mellett - a medence mellett kell öltözniük, a sportolóknak kell a kutatásokat, elemzéseket elkészíttetniük - beszélt arról, hogy nincs pozitív visszacsatolás, a panaszra nem érkezik érdemi reakció, eközben világszínvonalú eredményeket várnak el tőlük.

Hosszú Katinka bejelentésére az idén szintén világbajnokságot nyert Cseh László is reagált, aki viszont nem osztotta Hosszú véleményét. Mint mondta, ő személy szerint is mindent megkapott azért, hogy a lehető legjobban teljesítsen, és bármikor meg tudta beszélni a problémáit a szövetséggel. 

Gyárfás Tamás elnök bejelentette: a másfél hete előkészületben lévő szerződéstervezeteket karácsonyi ajándékként szerdán eljuttatták az érintett kiválóságoknak.

Bár a magyar úszóválogatott legjobbjai több csatornán különböző juttatásokban részesülnek, így a Gerevich-ösztöndíjban, a klubok által biztosított fizetésben, valamint a szponzori támogatásokban, a MÚSZ vezetése úgy döntött, hogy 2016-tól az elmúlt évek világeseményein nagyszerűen teljesítő klasszisoknak kiemelt támogatást nyújt, szerződéses keretek között, melynek éves keretösszege 2-12 millió forint lehet.

„Másfél hete határoztunk arról, hogy megállapodásokat kötünk a válogatott legjobbjaival, elsődlegesen azzal a céllal, hogy így is hozzájáruljunk a nyugodt olimpiai felkészüléshez” – mondta Gyárfás Tamás, a MÚSz elnöke.

Gyárfás indoklása szerint a MÚSz soha nem rendelkezett ilyen erős anyagi háttérrel, mint napjainkban, köszönhetően a kormányzati támogatásnak, a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a mind népesebb szövetségi támogatói csapatnak, amelyek létszáma a 2017-es világbajnokság közeledtével nyilvánvalóan nőni fog, írja.

Lázasan készülünk az előttünk álló budapesti vébére, épül a gyönyörű uszodakomplexum, hamarosan birtokba vehetjük a technikailag egyedi módon felszerelt Tüske-uszodát, de nem feledkezhetünk meg a lényegről: a kiváló versenyzőkről.

Mint írja, a sportolókra számítanak, hiszen a „csodálatos eredményeik mellett példamutató sportemberi magatartásuk, együttműködésük felbecsülhetetlen érték.”

A szövetség vezetésének döntése alapján 

az első körben Hosszú Katinka,

illetve Cseh László, Gyurta Dániel, Verrasztó Dávid, Kapás Boglárka, Bernek Péter, Jakabos Zsuzsanna, Risztov Éva és Olasz Anna részesülhet a MÚSZ újonnan kezdeményezett támogatásában.