Orbán telefonja után maradt Kiss a kapitány

2016.01.11. 09:18

Az úszók kapitánya, Kiss László, miután elhatározta, hogy mégis folytatja, interjút adott a Nemzeti Sportnak. Száztíz kollégája kiállt mellette, és a legnagyobb tanítványa, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina is, ezért maradnia kell.

Felteszi viszont az elgondolkodtató kérdést: miért a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) adott fórumot Hosszú Katinkának, hogy elmondja panaszait?

A képet árnyalja ugyanakkor valamelyest, hogy a legelső sajtótájékoztató helyszíne a XIII. kerület lett volna, de azt épp a MOB ünnepi közgyűlése miatt halasztották el. Így december 22-én mondta el, hogy betelt nála a pohár.

Kiss nem bánta meg, hogy odament a szerződésszéttépős második tájékoztatóra, és furcsállja, hogy míg a MOB-vezetést erre meghívták, az úszókat nem, ők csak betoppantak.

Szabó Bence MOB-főtitkár rögtön az esemény után egyébként azt mondta, hogy magánemberként és kétszeres olimpiai bajnokként azt tanácsolja az úszónőnek, hogy a saját felkészülésével foglalkozzon inkább, mint az egész sportággal. 

„Nincs okunk magyarázkodásra. A MOB-székház valamennyi Róira készülő sportolónak az otthona, természetesen helyt adtunk Katinkának is. Azt nem tudta senki, hogy ez nem hagyományos évértékelő lesz, ahogy eredetileg szó volt róla, lefagyott mindenki a teremben, és nézett egymásra, amikor felolvasta a megállapításait. A másodiknál is kötelességünknek éreztük a tájékozódást” – így reagált Siklós Erik, a MOB sajtófőnöke az Indexnek.

Kiss a Népszabadságnak azt is elmondta, hogy Orbán Viktor még csütörtök este felhívta, hogy gondolja át a lemondását. Majd pénteken arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy a politikának távol kell maradnia a sporttól. 

Kiss korábbi tanítványa, Batházi István nyílt levelet írt. A 2000-ben Európa-bajnokságot nyerő úszó Amerikában él jelenleg.

Leírta, hogy a hazai támogatási rendszer messze felülmúlja az USA-t. Ott ugyanis még a többszörös olimpiai bajnokoknak is maguknak kell fizetniük az uszodai pályabérlést.

Batházi megállapítja, az amerikai úszók állami és szövetségi támogatása, jutalmazása is elmarad a hazaitól. Odaát szponzori és magáncégek támogatására számíthatnak.

Mindez persze nem cáfolja azt, hogy ott sokkal nagyobb és felkészültebb a szakembergárda, amelyik a fejlődéssel, a versenyző kiszolgálásával foglalkozik, amit Hosszú hiányolt.