Shane Tusup, az üvöltő zseni, aki a pofonokat kapja

DACSA20150803037
2016.01.14. 10:59
Ha Hosszú Katinkáról beszélünk, az edzőférjről legalább akkora súllyal kell írni. Hosszú Shane Tusup nélkül aligha lenne most a világ legjobbja, de az amerikai sem lenne ennyire elismert edző. Az Iron Lady brandje az ő fejéből pattant ki, és tette sikeressé pólókkal, matricákkal.

Nekem Shane a doppingszerem. Jól motivál, és kérlelhetetlenül elmondja, hogy ezt most újra meg kell csinálnom, mert nem volt tökéletes, és ne rögződjön rosszul. Ezt nem bántóan teszi, hanem érvekkel: tényleg így akartam-e, ilyesmi.

Hosszú Katinka a jelenkor legsikeresebb női úszója körül forr a levegő, a magyar szövetséggel kirobbant háborúja a közbeszéd egyik legfontosabb témája lett. A szereplők bemutatásakor azonban azonos súllyal megjelenik az úszónő edzője/férje Tusup is. 

Hosszú azt mondja, maximálisan átérzi, hogy miért ódzkodnak sportolók attól, hogy családtagjuk legyen az edzőjük, náluk ugyanakkor működőképes a dolog.

Shane önfejű és makacs, de hát én sem vagyok könnyű eset.

Egy biztos, még mindig le tudom beszélni valamiről, ha az szerintem nem úgy jó, ahogy az ő fejében összeállt. Az engedékenység fontos tulajdonság. Húzd meg, ereszd el a mi kapcsolatunk, mint minden edző és tanítvány kapcsolat.”

Kapcsolatuk 2008-ban kezdődött, amikor Hosszú Katinka Los Angelesbe, a Dél-kaliforniai Egyetem pszichológia szakára ment tanulni. Egy csúfos pekingi olimpiai kudarc után érkezett a városba – döntőbe sem jutott 400 vegyesen –, és bár abban az évben volt egy Európa-bajnoki ezüstérme is ugyanazon a távon, nem erre számított. Ilyen érme volt egyébként a nála két évvel fiatalabb Kovács Emesének is, aki szintén ott volt Pekingben, de utána kiszorult a válogatottból.

Tusup úszómúltja

A délszláv felmenőkkel rendelkező, de már az USA-ban születő Shane Tusup 2007-ben indult az Egyesült Államok nyugati partjának egyetemi bajnokságán, de hátúszásban döntőbe sem jutott, majd 2008-ban egy sérülés miatt kihagyta az egész évet. 2010-ben ismét megpróbálkozott a már említett versenyen, akkor sem lett döntős.

Katinka szerint iszonyú fájdalmai voltak a vállában, már az nagy dolog, hogy nem adta fel, hanem Rambóként küzdött mindennap.

Így is két középiskolai rekordot tart két államban, ez derült ki az életrajzából.

2009-ben az egyetemi edző, Dave Salo Hosszút világbajnoki címhez segítette. Akkor már együtt voltak, de Tusup nem ment el Rómába, és tartott is attól, hogy már nem fogja viszontlátni, elveszíti a szerelmét. Úgy érezte, Hosszú nem eredménytelenül zárja a vb-t, és nem akar majd visszamenni Los Angelesbe.

2010-ben, amikor a női váltó megnyerte az Európa-bajnokságot, mindenki a kezére írta szerelmének nevét, Hosszút leszámítva, ő azt írta a karjára: titok.

2012-ben már nem volt titok a viszonyuk, és mivel Salónak nem jutott elég ideje Hosszúra, még kapóra is jött neki, hogy van valaki, aki tehermentesíti az edzéseknél. Egy olimpián óriási harc megy az edzői helyekért, nem könnyű ilyen belépőt szerezni, mert erről az ország más sportága kénytelen lemondani. A londoni olimpiára Tusupnak a magyarok szereztek akkreditációt, az a Kiss László, akivel azóta már nem a legjobb a kapcsolat

2013-ban Magyarországon Shane Tusup lett az év edzője, amit két világbajnoki címmel – mindkét vegyes távon a legjobb volt Katinka – maximálisan kiérdemelt.

Az év végén Tusup a hazai szakma színe-java előtt tartott előadást a módszereiről, tapasztalatairól. Mindvégig többes számban beszélt, mint aki beilleszkedett, és nagyon udvariasan azzal kezdte, hogy ne a kora alapján ítéljék meg, pláne ne vegyék egy 25 éves gyerek hangoskodásnak, amiket elmond.

Shane már akkor is rendszerszintű problémákat emlegetett, most pedig a felesége emelte ki, hogy felnyílt a szeme, és látja, nem működik a rendszer.

A mi feladatunk segíteni, mert azt szeretnénk, ha úszónemzet maradnánk

Ez volt az összegzés.

Akkor azt írtam, a gondolatai sportági vitát indíthatnak el, hiszen az előadásában kvázi egy B válogatott kialakítását szorgalmazta, ami a sportág közvetlen hátországa lenne.

Kinek van igaza?

Két év telt el, most igazán mindenkit érdeklő vita bontakozott ki, mindenki azt kérdezi, kinek van igaza. Hosszú és Tusup filozófiája a határok feszegetése, ebben a vitában sem látunk mást.

Orbán Viktor miniszterelnök a kirobbant vitát a saját szintjére emelte, miután állást foglalt az évnyitó rádióinterjújában. A Magyar Olimpiai Bizottság megkapta a feladatot, hogy a sportot irányító szervezetként békítsen, mert a heves vitának rossz üzenete van.

A vita egyik alapja, egyben az egyik legfontosabb kérdés, mit láthatott eddig Tusup a magyar úszásból. 

1. A vegyesiskola

Hosszú megemlítette, sokan nem tudják kihozni magukból a maximumot. Biztosan sok ilyen úszó van, aki azért nem emelkedett ki a szürkeségből, mert rosszul nyúltak hozzá, nem megfelelő módszerekkel terelték. Magyarországon ugyanis Széchy Tamás óta és hatására a nagy állóképességet igénylő távokra figyelnek oda az edzők, a sprinteken az elmúlt 25 évben Cseh László 2013-as és 2015-ös vb-ezüstjéig senki sem volt sikeres százon, ő is 27 éves volt, amikor rátalált a 100 pillangóra. Régebben a vegyesek felé mozdult el, valamint a 200 pillangót favorizálta, ami a vegyesek mellett a másik kegyetlen szám.

Aki esetleg a rövidebb távokon lett volna jó, nem tehette meg, hogy arra fókuszál, neki is végig kellett úsznia az embert próbáló vegyes számokat, holott nem arra készült.

1936-ban még 100 gyorson volt olimpiai bajnoka Magyarországnak, előtte Hajós Alfréd, Halmay Zoltán vagy Bárány István is ezen a távon hasított, a képzés nagyon régóta nem fókuszál rájuk.

2. A terhelés

Az sem véletlen, hogy Amerikába érve a magyar úszók rendre meglepődnek, hogy kevesebbet kell úszniuk. Olykor az intenzitás is kisebb volt. Ezzel szemben

itthon az az uralkodó felfogás, hogy egyáltalán nem baj, ha egy gyerek nagyon sokat úszik, de később már nem lehet terhelni, nincs fejlődés, csak kiégés.

Hosszú is azok közé tartozott, akit nem kellően terheltek, és ennek pozitív hatásait most látjuk igazán. Nem égett ki, mert éppen – önkényesen – nem dolgozott, nem szeretett edzeni fiatalon.

Akik a múltban Amerikából lettek válogatottak, nem tudtak olyan magas szinten teljesíteni, mint Katinka. Igaz ez a már olimpiai bajnokként Amerikában tanuló Czene Attilára éppúgy, mint Kovács Ágira. Szemléletben, gondolkodásban nyilvánvalóan gazdagodtak az egyetemen, de az úszásban már nem értek el hasonló sikereket, mint ösztöndíjuk előtt.

Tusup, látva Hosszú képességeit, erre kezdte építeni a módszerét, a gyakori úszást és a folyamatos versenyeztetést. Ez nem az ördögtől való, az USA-ban nem is páratlan, hiszen ott az amerikai bajnokságokban kéthetente forduló van, folyamatosan úszni kell. A világkupa-sorozat valójában annak a rendszernek a leképezése.

3. Az úszás két ember sportja, vagy nem?

Az amerikai edző viszonylag könnyen felmérhette, mire épít a magyar iskola, és azzal is szembesülhetett, hogy itthon az edző és a versenyző viszonya mindent meghatároz. Nincsenek szakemberek, akik esetleg segíteni tudnak. Mi több, az edzőt kényelmetlenül érinti, mintha az ő hozzáértését kérdőjelezné meg, ha esetleg egy versenyző más szakemberek segítségét kéri.

Holott csapatban dolgozva, a több szem többet lát alapon is elkezdődhetne a munka, ahogy Széles Sándornéknál megtörtént, de ők is mindhárman edzők ( Kovácshegyi Ferenccel és Virth Balázzsal), és nem beszéltünk dietetikusról, biomechanikusról, ami szintén csak ábránd.

Tusup ebbe a magyar közegbe csöppent bele, és csodálkozva figyelte, mi történik, és hogyan érhet el a magyar úszás így is ilyen sikereket.

Amiben előnyös a magyar modell

Azt Tusup persze ugyanolyan csodálkozással nézhette, hogy aki a körön belülre kerül, az válogatott lesz, és mekkora pénzeket kaphat: a 400 ezer forintos havi ösztöndíj nem csak a hazai viszonyok között nagy összeg, különösen úgy, hogy odaát, az egyetemen nincs is fizetés. Hosszú például csak az egyetemi évek után kaphatta meg a nagy cégek jutalmait, ha sikeres volt a 2010-es hazai Eb-n, csak később látta a profitot.

Céges forgalom

Tusupnak és Hosszúnak 2013 óta van egy cége, a Toos Sports Agency, amelyet feltehetően a Hosszúról írt könyv kiadására (A magyar Iron Lady) hoztak létre, és amely 2014-ben 22,32 millió forintos árbevételt termelt. Az anyagi háttér így biztos mindkettejüknek.

Tusup is bekerült a kiemelt hazai edzői programba, ami milliós juttatás havonta. És ott van még a Vasas is, a klubtól szintén több százezres összeget utalnak neki. A klubfizetés szintén ismeretlen fogalom az USA-ban. Feltehetően az olimpiai érmesek életjáradékát sem tudják értelmezni.

Eközben viszont nem kell fizetni a pályákért, míg az USA-ban azt sem adják ingyen. A Vasassal volt is egy csörtéje: szakmai igazgató szeretett volna lenni, de ebbe nem mentek bele, mert ha ő éppen Katinkával utazik, az egyesületnél akkor sem állhat meg az élet. Ezt elfogadta, az egyesülettel harmonikus a viszonya. Most.

A technikai háttér elmaradásáért ugyanakkor érdemes küzdeni, hiszen ebben van a jövő, viszont Magyarországon nyilvánvalóan nincs biomechanikus képzés.

Hosszú sikerességének egyik legfontosabb oka, hogy a két modellt ötvözték.

Üvöltés

Tusupot a stílusa miatt csak most kezdték el támadni, noha már két éve is üvöltözött, ha nem tetszett neki valami, de akkor más elbírálás alá esett, ha tőle zengett a Komjádi uszoda.

Ugyanúgy nem fogja vissza magát Katinkával szemben sem, mint ahogy a kazanyi biztonsági őrrel szemben sem, aki nem engedte be őket, amikor a fotocellás kapu nem nyílt ki a belépőkártyájuknak. A dél-afrikai edző, Graham Hill is kikerekedő szemekkel bámulta, miért ilyen hangvételben beszél.

Intenzív életet élünk

– Katinka ennyivel szokott reagálni az ilyesfajta kérdésekre.

A Dél-Afrikából hazatérő és ott sikeres Tőrös Károllyal a rövid pályás Eb-n szólalkozott össze decemberben, a 74 éves edző azt hitte, leüti. Tőrös erről egy napja beszélt először.

Tusupot a sajtótájékoztató után bocsánatkérésre szólították fel, nyilvánvaló, hogy most már senki sem akarja őrizni az eddig felépített idilli képet. Már azt is megkapta, hogy bankárcsaládból származik, a felesége pénzét is ő kezeli. És ahogy korábban is tudott bocsánatot kérni Tőröstől, úgy még az is meglehet, hogy ennek a történetnek is ez lesz a vége.

Konklúzió annyi lehet, amit Ruza József, a korábbi főtitkár mondott: a zseniket el kell viselni. Merthogy Tusupra is lehet mondani ezt a jelzőt, nem csak Hosszúra.

„Csinálják utánuk” – eddig ez volt a mondás, ha Hosszút a számhalmozás miatt valaki bírálni merészelte, hiszen senkinek sincs megtiltva, hogy annyit ússzon és annyit eddzen. Most nyilván nem szeretné a szövetség, ha utánacsinálná bárki, mert akkor csatát nyernének.  • Tippek
  • Személyi kölcsön