Brutális a végén levegő nélkül

2016.01.18. 10:57

A 18-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps a kazanyi világbajnokságon nem lehetett ott eltiltása miatt, így nem is küzdhetett meg 200 méter vegyesen sem a szám világcsúcstartójával, Ryan Lochte-val. Az austini Arena Pro Swim-versenyen viszont már mindketten indultak, Phelps fullasztó technikával győzött.

A táv nagy részében Lochte vezetett, az utolsó fordulónál is volt még két tized előnye, végül nagy hajrával Phelps győzött, 1:58.00-t úszott, 43 századmásodperccel verte az egyik külső pályán úszó Lochte-t.

A verseny után Phelps elárulta, hogy egy új stílusú hajrának is köszönhette győzelmét. A vegyes úszás nehéz szám, a versenyzők eleve nagy oxigénadóssággal teljesítik, de Phelps még ezt is megfejelte. „Nagy kihívás volt, mert az utolsó 15 méteren egyáltalán nem vehetsz levegőt. Ez elég brutális a verseny végén. Még több időt kell rászánnom, hogy kidolgozzam ezt."

A hajrában azért lehet hasznos, hogy nem vesz levegőt, mert akkor nem töri meg a mozgást,  és a jobb vízfekvéssel nyerhet néhány századot. (A videót 3:45-től érdemes nézni.) Phelps nagyjából az utolsó tíz méteren hagyja állva riválisát.

Michael Phelps fullasztó technikával győzött

Phelps a 2012-es olimpiai döntő után most először győzte le Lochte-t kétszáz vegyesen, a riói olimpiára félelmetesen nagy formában lehet, januárban még sosem volt ilyen erős a versenyidők alapján.

Phelpsnél is nagyobb eredményt ért el Katie Ledecky, aki saját világcsúcsát javította meg 800 méteres gyorsúszásban, az új csúcs 8:06.68. A kazanyi világbajnokságon augusztus 8-án elért 8:07.39 perccel győzött.

Hosszú Katinka a zárónapon két aranyérmet szerzett, 200 méter vegyesen és 100 méter háton  győzött, utóbbin Missy Franklint előzte meg 12 századmásodperccel.