Hosszú Katinka nem jön az ob-ra, veszélyben egy kvóta

2016.02.11. 09:02

Hosszú Katinka kijelentette, nem vesz részt az országos bajnokságon, így csökkent az esélye, hogy a női váltó már most megússza az olimpiai szintet. Erre még egy lehetősége lesz a csapatnak, mégpedig a májusi Eb-n, ahol már Hosszú is indul. Erről tájékoztatta a Magyar Olimpiai Bizottság az Nso.hu-t.

Kiss László szövetségi kapitány elmondta, hogy az Eb-n viszont olyan sűrű lesz a program, hogy megnyugtatóbb lett volna, ha már Győrben megvan a szint:

„Nem igényel indoklást, hogy minden egyes olimpiai jogosultság milyen jelentős a magyar sportnak, ráadásul a 4x200-as gyorsváltó Londonban is döntős volt, 2014-ben pedig Európa-bajnoki harmadik. Katinka és edzője eddig mindig azt hangoztatta, neki a versenyek jelentik a legjobb edzést.”

Kiss még hozzátette, Hosszú teljesen elkülönült a magyar úszósporttól, és csak az olimpiai bizottság vezetőinek hajlandó felvenni a telefont, közülük se mindenkinek. Sokaknak példaképe, és éppen nekik harcolhatná ki a részvételt, hiszen akkor Rióban több fiatal úszó számára lenne lehetőség a bemutatkozásra egy nagy világversenyen.

A téma felvet egy másik problémát is. Eddig az volt a gyakorlat, hogy azok vehetnek részt az Európa-bajnokságon, akik az ob-n is vízbe szállnak. Ezzel pedig így megint egy új helyzet állna elő, amelyet Hosszú Katinka karakterére szabnak.

"Már korábban levélben fordultam a MOB elnökéhez, amelyben keserűségemnek adtam hangot, hiszen ötvenéves edzői pályafutásom alatt olyannal még nem találkoztam, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság átnyúljon a szövetség feje fölött, mivel úgymond a nyugalom érdekében maga kíván szakmai kérdésekben egyeztetni egy élversenyzővel. Ez ide vezetett..." - írta Kiss László az MTI-nek. A szövetségi kapitány hozzátette: "Még ha Katinka a MOB-nak igent is mondott volna az ob-részvételre, akkor sem tartanám elfogadhatónak, hogy valaki ily módon üzenje meg a válogatott teljesítményéért felelős szakvezetőnek, hogy rendelkezésre áll. Mondom ezt úgy is, mint a Magyar Edzők Társaságának alelnöke."