Gyárfás: Van-e erkölcsi alapunk, hogy elítéljük?

2016.04.06. 16:51

A Magyar Úszó Szövetség elnöksége Gyárfás Tamás elnök vezetésével egyhangúlag biztosította a 75 éves Kiss László kapitányt a bizalmáról délelőtt.

Az elnök az Origónak elmondta, nem volt vita az elnökségi, edzőbizottsági tagok közt, igaz nem is akarta, hogy legyen, mert 

aki erőteljesebben érvel, elnyomhatta volna azt, aki kevésbé.

Ő sem tartott beszédet, mert nem akart nyomást gyakorolni, mondta.

A szavazás után aztán kibeszélték az esetet és Gyárfás nem tud elképzelni olyan forgatókönyvet, hogy Kiss mégis távozna.

Kisst 1962-ben - jogerősen - három évi börtönre ítélte a bíróság csoportos nemi erőszak miatt. Az akkori magyar újságok írtak erről, sőt még az AP hírügynökség is kiadta a hírt, az Index egy amerikai lapban talált rá az első fokú ítélet közlésére. Kiss ügye azért került elő, mert egy bűnügyi lap, a Privátkopó.hu megszerezte a bírósági ítéletet.

A kapitány sohasem tagadta, hogy börtönben volt.

Gyárfás azt is mondta, 1964-ben nem javasolta volna edzőnek a szakembert, de még 1970-ben sem, mert senki sem szerette volna, ha a gyereke közelében nemi erőszakért elítélt edző dolgozik.

Van-e erkölcsi alapunk arra, hogy miután 55 évig bizalmat adtak, adtunk neki, most elítéljük? Szerintem ennyi idő után így dönteni abszurd volna. Pláne, hogy ezzel azt mondanánk, nem lehet megjavulni, holott még jogilag is mentesült időközben a büntetés következményei alól, nem számít büntetett előéletűnek” - magyarázta Gyárfás.