2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Nem létező testület mentegette Kisst

05
2016.04.07. 17:13 Módosítva: 2016.04.07. 17:14
Nem az elnökség mentette fel az úszószövetség nevében Kiss Lászlót, és nem ők erősítették meg kapitányi pozíciójában. Sőt, egy olyan testülettel szavaztatott Gyárfás Tamás elnök, amely hivatalosan nem létezik.

Egy, a Magyar Úszó Szövetség  (MÚSZ) Szervezeti és Működési Szabályzata szerint jogkörökkel nem rendelkező testület, az úgynevezett vezetőség döntött amellett, hogy Kiss Lászlót nem kell leváltani 1961-es bűntette miatt. A vezetőség tehát legfeljebb szimpátiatüntetést tarthatott a szövetségi kapitány mellett, aki végül csütörtök délután bejelentette lemondását.

Szerdán a Magyar Úszó Szövetség közleményben tudatta, hogy két ülést tartottak, az egyiken a sportág vezetői, a másikon az edzőbizottság állt ki Kiss László mellett. Az úszószövetség vezetősége alatt a sajtó, így mi is, az elnökséget értettük. Cseh László Facebook-posztja világított rá, hogy ez a kettő nem ugyanaz.

A világbajnok úszó az elnökség tagja, ezért tűnt úgy, hogy ő is támogatta a kapitányt, de azt közölte, nem kapott meghívót az ülésre, így nem is állhatott ki Kissért.

Körbekérdeztük az elnökség tagjait. Fodor Szabolcs nem volt ott, mert nem az elnökség döntött, hanem szerinte egy olyan testület, amely egyre gyakrabban hoz döntéseket az elnökség helyett. Szerinte Gyárfás hibázott, amikor az edzőket megszavaztatta a kérdésről, hiszen ez nem szakmai, hanem erkölcsi kérdésről van szó. Az ő véleménye „egyértelmű”, az az erőszak elítélendő. Megkérdeztük, tudott-e az erőszak-ügyről, amire azt mondta, különböző mendemondákból ismerte.  

A szövetség sajtófőnöke, Csurka Gergely a Riposztnak azt nyilatkozta, hogy valóban nem az elnökség döntött, hanem egy szűkebb testület, és a közleményük jelent meg tévesen. A zavart némileg fokozza, hogy a Index szerkesztőségébe eljutott közlemények egyikében sem írtak elnökségről.

Ezek után megkérdeztük Csurkát, hogy kik alkotják a MÚSZ-on belül a vezetőséget, és hogy jogkörük miben tér el az elnökségétől. Egyelőre nem kaptunk választ. Próbáljuk elérni a MÚSZ további elnökségi tagjait is, hogy megtudjuk, részt vettek-e a vezetőségi ülésen, és hogy támogatták-e Kisst. Sass Katalin felvette a telefonunkat, de nem akart az ügyben nyilatkozni, ahogy telefonban Vizi Csaba sem.

A szintén elnökségi tag Becsky András a Cívishírnek nyilatkozott. Szerinte Kiss tettére nincs mentség. Elmondta, elnökségi ülés valóban nem volt az ügyben. „Vezetői értekezletet, valamint edzőbizottsági ülést tartott tegnap az úszószövetség – többek között – az elnök, alelnökök, kapitányok illetve edzők részvételével."

A Magyar Úszó Szövetség elnöksége:

Elnök: Gyárfás Tamás
Főtitkár: Szántó Éva
Általános alelnök: Dr. Szabó Tünde
Szakmai alelnök: Dr. Sós Csaba
Tagok:
Becsky András
Cseh László
Fodor Szabolcs
Güttler Károly
Dr. Hargitay András
Kiss László
Sass Katalin
Dr. Tóth Ákos
Dr. Török Enikő
Tőrös Károly
Vizi Csaba
Dr. Wladár Sándor