Őszintén kérdezem: mivel érdemelte ki ezt az úszósport?

2016.04.13. 13:32

„Győrben már zajlik az olimpiai kvalifikációs országos bajnokság, Kozma Dominik megszerezte a huszonegyedik egyéni riói kvótánkat, egy hónap múlva kezdődik az Európa-bajnokság, egyre közeledik az olimpia, mégis valóságos össztűz zúdul a magyar úszósportra, ami irdatlan károkat okozhat” – jelentette ki Hargitay András, az újonnan megválasztott szövetségi kapitány.

Célzott arra is, hogy újabban homályos doppingvádakat rángattak elő a nyolcvanas évekből. Mivel a MÚSZ jelenlegi vezetése egyáltalán nem volt hivatalban, ezért nehéz mit kezdenie ezekkel. Nem várható el, hogy a múltból előszedett esetekkel foglalkozzanak nap mint nap.

Válogatott magyar úszót pozitív eredmény miatt még soha nem tiltottak el a sportág történetében, azaz teljesen érthetetlen, miért kell ezekkel a történetekkel előhozakodni.

Érthetetlennek tartja a média viszonyulását is. A legnagyobb szeretet hangján szólt Hosszú Katinkáról az m4 Sporthétfő című adásában, elmondta, kívánja neki, ha külön utakon járva is, de eredményesen készüljön fel az olimpiára, és érje el azt, amit mindannyian szívből kívánnak neki.

Ebből a szempontból másodlagos, hogy beszélünk-e vagy sem. Ehhez képest mindenütt azok a címek harsogtak, hogy Hargitay András nem beszél Hosszú Katinkával. Őszintén kérdezem: mivel érdemelte ki mindezt a magyar úszósport?

Az eredményeivel? A medencében ennél jobban aligha tudnánk teljesíteni, folyamatosan a legjobbak között vagyunk világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon. Lehetne ennél többet tenni sportdiplomáciában? Öt Európa-bajnokság van mögöttünk, az idén junior Eb-t rendezünk, a sportág készül minden idők legnagyobb kihívására, a jövő évi budapesti FINA-világbajnokságra.”

Az úszás első világbajnoka nyugalmat szeretne, mert duplán visszaüthet, ha ez a nyugalom nincs meg, hiszen a sportágban századok döntenek a helyezésekről.