Nem tudtam megbocsátani Kiss Lászlóéknak

2016.05.07. 20:02

Takáts Zsuzsanna volt az a 18 éves nő, akit 1961-ben megerőszakolt két társával Kiss László, az akkor 21 éves úszó. Mind ez idáig úgy tudtuk, hogy már nem él, az érintett azonban – egy ügyvéden keresztül – megkereste a RTL-t, hogy felelevenítse a múltat. Volt férjétől hallotta, hogy újra előkerült az ügy, aminek ő volt az áldozata.

A három diplomás Takáts, aki 29 évesen már főmérnök volt, hosszú vívódás után vállalta a nyilvánosságot. A hazugságok és az ostobaságok késztették arra, hogy megszólaljon. Gyárfás Tamás például azt állította róla, hogy könnyen kapható volt. 

Nekem nem 20 hónapig tartott, amíg túlléptem rajta, mint Kissnek, inkább 3-4 évig, amíg összeszedtem magam. 

Nehéz volt túltenni magam a történteken fizikailag és lelkileg is. Elnyomtam magamban, nem akartam rá emlékezni. Sokat tanultam, munkamániás lettem. Nem akartam emlékezni. A 43 éves fiam sem ismerte ezt a történetet rólam. Nem akartam őt ezzel terhelni. Amikor elhangzott, hogy már nem élek, elsőre nem is bántam. Aztán annyi ostobaság, mocskolódás és felületes hír jött ki, értelmes emberektől is, hogy úgy döntöttem, elmondom, mi volt azon a napfényes nyári napon, július negyedikén."

Frissen érettségizett, és a felvételire készült, amikor az eset történt 1961-ben. A korához képest alulfejlett volt, 41 kilós. Nem volt úszó, nem járt gyakran az uszodába, akkor volt ott először, ez is korábbi pontatlanság volt vele kapcsolatban. Három barátnőjével ment, nem kacérkodott. Nem is kacérkodhatott, hiszen nem ismerte őket.

Délelőtti napozás közben beszélgetett az egyik elkövetővel a margitszigeti Sportuszodában, eldicsekedett neki a jeles érettségivel. Ugyanő azt mondta neki, menjen el vele, megmutatja neki a lakását. Normális kinézetű, normális beszédű fiatalember volt, később újságíró lett.

Így visszagondolva nem érti, miért ment el oda – sokszor feltette magának a kérdést –, de nem gondolt, nem gyanakodott semmi rosszra. Ez a lakás 50 méterre volt a medencétől. Megnézte.

Teljesen megdöbbentem, amikor azt mondta, márpedig innen úgyse mész ki, amíg meg nem kapunk, mert jönnek a többiek.

A többiek csak azt láthatták, hogy horogra akadt egy leányzó. Először azt hittem, hülyéskednek, csak meg akarnak ijeszteni. De nem. A többiek jöttek is. Ketten befogták a számat, lefogtak, és megerőszakoltak. Kiss volt a harmadik. Nem volt kegyelem. Ecetes vizet készítettek oda, hogy azzal mosakodjak. A nyugtatót, amit kaptam, később a rendőrség megtalálta és lefoglalta.”

Miután kijött a szolgálati lakásból, egyetlen szót sem szólt a barátnőinek, csak annyit mondott, hogy haza akar menni. Otthon a szüleinek nem szólt, bezárkózott a szobájába. Később ideggyógyászhoz járt, a felvételije nem sikerült.

Minden cikkünket, ami Kiss Lászlóval és a volt úszó szövetségi kapitány nemierőszak-ügyével foglalkozik, itt elolvashatja.

Az egyik barátnője addig faggatta, miért sír, miért rossz a kedve, amióta az uszodából eljöttek, míg neki elmondta, mi történt vele. Elmentek a rendőrségre - nem is tudták, melyik kerületi parancsnokságra menjenek, mert nem tudták a Margitsziget hová tartozik -, a rendőrök alig hitték el a csontsovány lány történetét.

A szülei csak akkor értesültek arról, mi történt vele, amikor a rendőrök a feljelentés után becsöngettek hozzájuk a jó hírrel, hogy elfogták az elkövetőket, akik beismerték a cselekedetüket.

Igazából csak a tárgyaláson ismerte meg az elkövetőket, hiszen akivel először beszélgetett, csak őt ismerhette, a többieket a lakásban látta először.

Később azonban megfenyegették az apját, valakik meg is verték, mert Zsuzsanna nem vonta vissza a vallomását.

"A családot komoly atrocitások érték, pénzt kínáltak, hogy vonjam vissza a pert. A nevelőapám azt mondta, ne aggódjak, ez ezzel jár, és kitartunk a végtelenségig. Nevelőapám cipészmester volt, nem pedig befolyásos ember, ahogy ez szintén tévesen jelent meg."

Úgy gondolja, hogy kevesebbet kaptak, mint amennyit érdemeltek volna. Ha nem lettek volna élsportolók, többet kaptak volna. Kiss például 1960-ban már járt olimpián, a többiek nem jutottak ki. Biztos benne, hogy nem ő volt az egyetlen áldozat, ezt a rendőrök is megerősítették. Felfoghatatlan számára, hogy "ezzel szórakoztak ezek a fiatalemberek."

„A tárgyaláson nem éreztem megbánást, nem is értették, mit keresnek ők ott. Ma sem érzem a megbánást.

Utálattal néztek rám. Nem fogták fel, hogy mit tettek. Nem tudtam megbocsátani nekik. És hát nem is kértek bocsánatot. Felbosszantott, hogy koncepciós perről beszélt Kiss. Én is, ő is pontosan olyan jól tudja, mi történt. 55 év után sem fogja fel, hogy mit követett el.”

Kifejtette még Takáts azt is, hogy nagy lelki trauma lehet Kissnek is a múlt felelevenítése, hiszen sokat tett az ország örömére - ő is örült a sikereinek, amikor látta őt a tévében, hidegen hagyta, nem zaklatta fel -, de erkölcsileg ez a tette nem évülhet el.

Sokat gondolt Kiss családjára, hiszen egy ilyen bűnnel ennyi év után sem jó szembesülni, sajnálja is őket. 

"A kétely biztosan felmerül ezek után a gyerekeiben a történtek után, hisznek neki, mert az édesapjuk. De a kétely ott lesz."

Ha most találkoznának, biztos benne, hogy Kiss László ugyanúgy nézne rá a "hideg kék szemeivel", mint amikor megerőszakolta: nem akarja tudomásul venni, hogy mit csinált.

Kiss László úszókapitányról április ötödikén hozta nyilvánosságra az 1962-es bírósági ítéletet a fullank.com. Ebben az állt, hogy két társával, csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt 3 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélték, ő volt a másodrendű vádlott. A nagyfai börtönből elnöki kegyelemmel szabadult 20 hónap után.

Szabadulása után a Spartacusnál lett edző, 1988-ban a 14 éves Egerszegi Krisztinával olimpiát nyert, az ezt követő olimpián még négyszer nyert a tanítványa. Kovács Ágnes 2000-ben lett olimpiai bajnok. Kisst utána nevezték ki kapitánynak, és egészen áprilisig be is töltötte ezt a posztot. Még ha január elején le is mondott, mert méltatlannak érezte Hosszú Katinka viselkedését vele szemben. Beszélni akart az olimpiai favorit versenyzővel, de ő nem állt szóba vele.

Kiss az ügy kirobbanásakor azt mondta, hogy megbűnhődött tettéért, majd két nap múlva, a lemondásakor olyan közlemény adott ki, hogy koholt vádak alapján, koncepciós perben ítélték el, és nem követte el az erőszakot.

A Ferencváros egykori úszóját 1961-ben vették őrizetbe egy olasz-magyar válogatott verseny előtt. A korabeli sajtó foglalkozott az ügyével, sőt, ahogy kiderítettük, a nemzetközi is átvette elítélése tényét.

Kiss László nevét viseli a százhalombattai uszoda, díszpolgár is, a város alpolgármesteri tisztségéről viszont lemondott. Több állami kitüntetést kapott. Úszókapitányként havi egymilliót keresett.

Aczél Endrétől megvált a Népszabadság, amiért mentegette Kisst, azt írta szabad akaratából ment bele a nő a szexbe, és hogy szeretett kefélni.