Miklós
-4 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Négy magyar Eb-arany két óra alatt

DACSA20160518027
2016.05.19. 19:14 Módosítva: 2016.05.19. 19:37
Négy éve a debreceni Európa-bajnokságon akadt olyan versenynap, amikor a magyar úszók négy aranyérmet szereztek. Most, Londonban megismételték, amivel az éremtáblán toronymagasan vezet 6 arannyal Magyarország. Kapás után rögtön nyert Hosszú Katinka, mindketten imponáló fölénnyel. Cseh László pedig a 8 évvel ezelőtti, még szuperdresszes önmagát idézte 200 pillangón. És aztán zárásnak jött a váltó, és az újabb lélekemelő siker.

A londoni úszó-Európa-bajnokság negyedik versenynapján először Kapás Boglárka úszott, aki a legjobb idővel került a 800 gyors döntőjébe. Majdnem 2 másodperccel úszott jobban az elődöntőben, mint a másodikként bekerülő, két éve győztes angol Jasmin Carlin.

Kapás 2012-ben már volt Európa-bajnok, akkor azt nyilatkozta a döntő után, hogy a hal sem kigyúrt, mégis gyorsan halad.

Kapás tökéletes

A 23 éves magyar úszó tökéletesen osztotta be az erejét, élmény volt nézni, hogyan távolodik a mezőnytől.

Száznál a holland van Rouwendaal mögött a második volt, újabb száz méterrel később a harmadik helyre csúszott vissza. Kapás 350-nél egy századdal átvette a vezetést, ötszáznál már több mint egy testhosszal vezetett.

700 méternél már több mint két másodperc volt az előnye, és Carlin nemhogy közeledett volna hozzá, hanem egyre inkább leszakadt.

Az utolsó százon csak az volt a kérdés, mekkora különbség lesz a két versenyező között. Végül 2 másodperc és 12 század lett közöttük. Kapás ideje: 8:21,4. MIndössze két tizeddel maradt el attól az időtől, amivel a 2013-as vb-n országos csúcsot állított fel.

"Csak azért nem volt az arcomon kitörő boldogság, mert egy kicsivel jobb időt szerettem volna úszni. Amit az edzőimmel megbeszéltem, azt azonban tudtam tartani. Négy év után ismét sikerült" - mondta az M4 kamerája előtt.

Hosszú a második győztes

Rögtön Kapás után jött Hosszú Katinka 200 vegyesen, ez a kedvenc távja, a legutóbbi vb-n világcsúccsal nyerte meg az aranyat.

Hosszú a pillangó után 11 századdal vezetett O' Connor előtt, de ahogy átfordultak a hátra, simán elhúzott, és másfél másodperc lett az előnye. A Vasas versenyzőjét a mellúszásban kicsit megközelítették, gyorson azonban nem volt ellenfele.

2:07,3-nál állt meg az óra, majdnem két másodperc lett a különbség a javára, ezzel simán megnyerte az aranyat. Úgy látszott a mozgásán, hogy nem ad ki mindent magából, mert 100 háton is szükség lesz az erőre. 

A másik döntős, Verrasztó Evelyn az ötödik lett. Ő már annak nagyon örült, hogy megelőzte Jakabos Zsuzsát, és a második legjobb magyar lehetett.

Hosszúnak 40 perce volt a regenerációra, és eközben még az aranyat is át kellett vennie - fejben már szemlátomást a következő fináléban járt a dobogó tetején -, és a tiszteletére természetesen eljátszották a magyar Himnuszt. A LEN képviseletében Paolo Barelli adta át neki az aranyat és a sportért felelős államtitkár, Szabó Tünde. Gyárfás Tamás, a hazai szövetség elnöke ezúttal is távol maradt.

Hosszú ezüstje

Szóval, jött a 100 hát, ezen a távon két éve holtversenyben - a dán Nielsennel együtt - a legjobb lett. Ez volt a magyar úszósport első holtversenyes aranya egyébként.

Hosszú jól kapta el a rajtot, vezetett is az első tempók után, de ötvennél Nielsen, Davies és Hosszú volt a sorrend. A végén nagyon jött a magyar, de 21 századdal ezúttal lemaradt a dán mögött, így ezüstérmes lett.

A következő döntőben a tavaly világbajnoki aranyig jutó Cseh László kihívója a nála 10 évvel fiatalabb Kenderesi Tamás volt, aki a tavalyi országos bajnokságon félelmetes utolsó ötven méteres szakasszal legyőzte.

Cseh félelmetes idővel nyert

Cseh ezúttal sem rajtolt jól, ötvennél már nyolc tized volt az előnye a dán Bromerrel szemben.

Cseh fokozta a tempót, nagyon egyben volt a mozgása, Kenderesi féltávnál már a harmadik helyen fordult.

Cseh 1:52,91-gyel nyert - a végére lankadt kissé -, ami félelmetes idő, mert élete legnagyobb formájában, a nyolc évvel ezelőtti olimpián volt utoljára ilyen gyors. Igaz akkor egy kevéssel gyorsabb volt, 1:52,7-es Európa-csúcsa azóta is érvényben van, de akkor még használhatták a cápadresszt.

Kenderesi a harmadik helyen ért célba, ami első felnőtt versenyén remek teljesítmény.

Edzője, Plagányi Zsolt azt jósolta - igaz babonából nem mondta ki -, hogy már most 1:53-ra képes lehet, ami ebben az időpontban kimagasló. Még ennél is jobb lett. A tavalyi vb-győztes idejénél fél másodperccel volt gyorsabb. Rióban ennél is több kell, de minden esélye és ereje megvan arra, hogy addig még javuljon.

„Nagyon örülök az időnek, de egy kicsit csalódott vagyok, mert az Európa-rekordom életben maradt. Egyedül úsztam, ezért nem jött ki több. Tavaly is bennem volt, hogy 1:53 alá menjek, akkor nem sikerült. Ha a végén van mellettem van valaki, és tudott volna tolni, akkor még jobb idő lehetett volna. Még nem vagyok csúcsformában, csak egy kicsit könnyítettünk. Rióban azonban még ennél is jobb lehetek” - jelentette ki a 32. Eb-aranyát jegyző egri úszó.

Az Amerikában tanuló Bohus Richárd felszabadultan versenyzett, övé lett a következő magyar érem. 24,82-vel, egyéni csúccsal, a francia világbajnok Camille Lacourt mögött öt századdal ért célba, ezzel az ezüsttel élete legnagyobb sikerét érte el.

A negyedik arany: a magyar váltó

A női 4x200-as gyorsváltó a második legjobb idővel jutott a fináléba, és délelőtt még nem úszott Hosszú Katinka. Akkor Késely Ajna volt a befejező ember.

Jakabos Zsuzsa volt a kezdő emberünk, akitől Verrasztó Evelyn a harmadik helyen vette át a stafétát.

A svédek fokozatosan visszaestek, a második váltás után az angolok vezettek a svédek és előttünk. A spanyolok nagyon ránk jöttek.

Kapás Boglárka a több mint egy másodpercet eltüntette, és Hosszú Katinka az első helyről folytathatta.

Hosszú az első fordulóra már 1,5 másodperces különbséget alakított ki, és az utolsó százon sem hagyott kétséget afelől, hogy melyik ország a leggyorsabb. 1,75 lett a különbség. A spanyoloké az ezüst, a hollandoké a bronz. Ez a váltó az olimpián is éremközelben lehet.

2010-ben, a budapesti Eb-n nyert legutóbb aranyat a magyar csapat, Hosszú és Verrasztó már akkor is úszott.

Hosszú Katinka a szövetség oldalán így értékelt: "Nem esett túl jól, de az volt a taktikám, hogy előnyt szerezzek az első százon, mert tudtam, hogy a vége nehéz lesz ennyi úszás után. Azért reménykedtem, hogy vész esetén a lányok esetleg behúznak a célba, mondtam is magamnak: ezt innen nem veszíthetem el. Ez messze a legkedvesebb érmem ezen az Európa-bajnokságon!"

Kapás Boglárka így látta: "Úgy álltam fel a rajtkőre, hogy most mindenkit leverek és utolérek. Amikor az utolsó hosszra fordultam, és láttam, mennyire jól állok, már tudtam, ezt megnyerjük, mert Katkát nem érik utol."

Jakabos először Európa-bajnok, és őszintén bevallotta majdnem belehalt a végén, de nyomnia kellett.

A többiek

A 19 éves, ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliána gyengébbik számában, 100 pillangón a negyedik legjobb idővel jutott a pénteki döntőbe.

A férfi 200 méteres mellúszásban az olimpiai bajnoki címvédő Gyurta Dániel távollétében az angol Ross Murdoch nyert a tavalyi vb-n győztes német Marko Koch előtt. Ami ennél fontosabb, 2:08-on belülre nem került egyikük sem. 2:08,33 elég volt a győzelemhez.