Amit Hosszútól láttunk, sokkoló a többinek

2016.05.20. 15:02
Az év fő versenye, az olimpia előtt három hónappal Hosszú Katinka erőt demonstrált. Mivel egész évben versenyzik, nem esett nehezére elindulni az Európa-bajnokságon. Mire számíthatunk akkor augusztusban? Gyorsértékelés.

Hosszú Katinkát nem hiába tartják a legjobb női úszónak, az eredeti terveknek megfelelően egy brutális csütörtöki nappal, három döntővel fejezte be a londoni Európa-bajnokságot. Azóta már hazaérkezett, a hátralévő versenynapot már edzésre használja fel.

A mostani állás szerint az egyéniben elért három arany- és egy ezüstérmével egyedül is vezetné a nemzetek éremtábláját.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy ő biztosította be a 4x200-as gyorsváltó aranyérmét, azt mondhatjuk, kitűnő Európa-bajnokságot zárt, jobbat, mint valaha. Mind a négy érmét olimpiai számban szerezte, ez is csak növeli sikereinek értékét.

Mostantól az a feladata, hogy ebből a négy aranyból az olimpián kettőt megőrizzen. Azt a kettőt, amit az előző két világbajnokságról egyaránt hazahozott, vagyis a 200 és a 400 vegyes aranyát.

Európa az olimpiákon egyre gyengébben teljesített az utóbbi időben, ezt jól alátámasztja az alábbi gyűjtés.

  Olimpia éve Megszerezhető női arany/európai arany  
2000   16/8  
2004   16/6 
2008  16/6
 2012  16/4

Négy arany ezúttal is juthat a földrésznek, és természetesen külön bravúr lenne, ha ebből kettő Hosszú nyakába kerülne. Az előző vb-n egyébként ugyancsak négy európai aranyérmes volt, Hosszún kívül az orosz Jefimova, akit doppingvétségen értek, valamint a svéd Sjöström.

Nézzük távokra bontva, most mit láttunk tőle, és hogyan úsztak idén a nagy riválisok, ami megmutathatja, mit várhatunk Rióban augusztus 6-án.

400 vegyes

A hosszabbik távon kétszer került 4:31-en belülre, előbb az elődöntőben három századdal, majd a döntőben kerek egy tizeddel. Hét óra telt el a két úszás között.

A tavalyi augusztusi világbajnokságot 4:30,39-cel nyerte, majd márciusban, Marseille-ben 4:29,89-es Európa-csúcsot úszott, így annyi kijelenthető, hogy Hosszú akár álmából felkeltve is képes olyan teljesítményre, ami az olimpián elég lehet az aranyhoz. 

Az olimpián mindjárt az első nap lesz a 400 vegyes, a legutóbbi két olimpián önmagának is csalódást okozott. Pekingben nem jutott döntőbe, míg Londonban a negyedik hellyel lemaradt az éremről, ezért mindjárt az első döntőben szeretné a pályafutására feltenni a koronát. 

Nem látszik, ki lehetne az ellenfele. A skót Hannah Miley most ezüstérmes lett, és nagy kérdés, hogy mennyire készült erre a versenyre, hiszen mégiscsak hazai pályán úszott. A kínai válogatón az érezhetően súlyfelesleggel küszködő Je Si-ven leégett, Csou Min pedig hat másodperccel maradt el Hosszú idejétől.

Az amerikai válogató négy héttel az olimpia előtt lesz, a legutóbb vb-második amerikai Maya di Rado formája kérdéses, illetve Liz Beiselé is. A spanyol Mireia Belmonte ezt a távot most kihagyta, a gyorsváltóban ott volt, de nem tűnik félelmetesnek. Ausztráliából még rejtély, kit neveznek, de nem valószínű, hogy nagy hirtelen találnak olyan úszót, aki 4:30-ra képes. Kanadából Overholt idén még nem úszott, egy éve ő volt a vb-harmadik.

Titkon abban reménykedhetünk, hogy Hosszú kihívója Jakabos Zsuzsa lesz, bár nála a realitás inkább a pontszerzés.

200 vegyes

Soós Csaba, a frissen kinevezett kapitány segítője szerint ez az a táv, ahol Hosszú abszolút favorit, még a 400-nál is jobban kiemelkedik, és nem véletlenül az övé a világrekord is.

Könnyedén úszott 2:07,30-at, szemlátomást a végét meg sem nyomta, de így is majdnem két másodperccel nyerte az Eb-t. Miley ebben a számban is úszott, de a britek közül O' Connor jobb volt. A kínai Je 200-on megnyerte a válogatót, de olyan idővel, ami 5 másodperccel gyengébb, mint Katinkáé.

Eddig nem említett riválisa, az ausztrál Alicia Coutts képes lehet megszorítani áprilisi formája alapján, és képben vannak a japánok is, Teramura és Shimizu, utóbbi 2:10 környéki időt úszott. Az orosz Andrejeva jöhet még szóba, bár az orosz úszónők az eddigi négy versenynap alatt nem nyertek érmet az Eb-n, ami az országban egyre erősödő doppingbotránynak a hatása lehet.

Hátúszás

A 200 hát győzelme után nem kérdés, hogy az olimpián is megpróbálja, annál is inkább, mert ez a szám az utolsó napra esik, így rá tud készülni, nem kell másra koncentrálnia az olimpiai program szerint.

Ellenfele itt aztán van szép számmal. Az előző vb-n az ausztrál Emily Seebohm és az amerikai Missy Franklin előzte meg. Ők most is nagy erőkkel készülnek, Ausztráliából még ott van Hocking is. És akkor még nem említettük a kanadai Caldwellt. Az orosz Usztyinova kihagyta az Eb-t, az ukrán Zevina mellett ő lehet még veszélyes az éremszerzésre.

Százon ugyanez a lista még kibővül a most is győztes dán Nielsennel, valamint a kanadai Masséval. És megjelennek a kínaiak, Hai Hua Csen egy percen belüli időre volt képes az április eleji válogatón.

Hosszú a legutóbbi vb-n 200 gyorson is megpróbálta az éremszerzést, közel is volt hozzá, az olimpiai programban azonban ez épp a 200 vegyessel van egy időben, ezért aligha fogja kockáztatni a sikerességet. Az Eb-n pénteken vannak az előfutamok, és mivel már hazajött, az arra utalhat, ezt a távot elengedi.

Ahogy a 200 pillangót is, amelyen 2013-ban még vb-érmes volt. Ez a szám kőkeményen igénybe veszi a testet, a pszichét, és a legutóbbi vb-n Szilágyi Liliána már jobb volt nála.

A váltó viszont nem ütközik az időrendjével, és ha most, a négyből három kizsigerelt versenyző – Hosszú mellett Kapás és Verrasztó is döntőzött – 7:51-re volt képes, akkor kipihenten még könnyen lehet faragni ezen az eredményen. A 7:45 körüli eredmény szinte garantáltan érmet jelent, nem beszélve arról, hogy az előző olimpián a mostani idő az ötödik helyet jelentette volna.

Az Egyesült Államok és Ausztrália mellett a franciák lehetnek még riválisok. De általánosságban igaz: nagyon nehéz négy jó úszót összeszedni. Ezen a távon tehát van remény arra, hogy magyar női váltó 1952 után ismét érmes lehessen. Akkor a 4x100-as gyorson úszó csapat meg is nyerte a versenyt.

Gyurta is megnyugodhat

A magyar úszás gyakorta küzdött azzal a problémával, hogy egy versenyző tartotta az ernyőt, egy versenyző sikeressége alapján ítéltük meg. Ha van egy jó váltó, akkor ez a megállapítás már nem igaz, és látva, hogy a férfiaknál Cseh László a nyolc évvel ezelőtti, szuperdresszes önmagával versenyzik, akkor az is szembetűnő, a férfiaknál is vannak kiemelkedő képességű versenyzők.

Gyurta Dániel pedig megnyugodhat, egyáltalán nem elérhetetlen idővel nyerték a 200 méteres mellúszást, ha jól sikerül a formaidőzítése, akkor 2:07,5 körüli idővel érmet lehet nyerhet, de akár még az aranyhoz is elég lehet ennyi.

A kép tehát biztató, bár mindenkinek nehéz lesz a helyi idő szerint este 10 után úszni (ez magyar idő szerint kora hajnal). Ilyen időpontban leginkább csak az ökölvívásban szokás versenyt rendezni. Az általános bioritmus miatt ilyenkor világcsúcs közelébe kerülni nem túl valószínű.