Kapás tökéletes úszással, Cseh nagy hajrával nyert

2016.05.21. 17:24 Módosítva: 2016.05.21. 18:43

A londoni úszó Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapjának első döntőjében a már egyéniben (800 gyors) és váltóban (4x200 gyors) is győztes Kapás Boglárka állt rajthoz.

A legjobb idővel jutott be a fináléba 1500 gyorson, most azonban ott volt mellette a spanyol címvédő, Mireia Belmonte Garcia, aki csak pár tizeddel maradt el mögötte az előfutamban. Belmonte csak a váltóban állt eddig rajthoz, nem pihent rá az Eb-re, egyértelműen az olimpiára készül.

Kapás az első ötvenet 30 másodpercre kezdte – ezzel első is volt -, utána a 32 másodperces utazósebességre állt be, amit nem bírtak a többiek.

Csak azért nem írhatjuk, hogy rajt-cél győzelem volt, mert volt egy olyan forduló, amikor a spanyol Vilas Vidal pár századdal megelőzte.

Féltávnál Vilas előtt 2,67 másodperccel vezetett, míg Belmontét már több mint 5 másodperccel szakította le.

Ez a különbség a folytatásban folyamatosan, fordulóról fordulóra nőtt, kétszázzal a vége előtt 9 másodpercre.

Az utolsó százra Belmonte feljött a második helyre, de így is jó 10 méterrel volt az Újpest versenyzője mögött.

15:50,22 az ideje, az egyéni és az országos csúcstól elmaradt, de ez nem olimpiai szám, így kevésbé fontos Rió előtt.

"Életemben nem élveztem még ennyire a versenyt. Éreztem, hogy lassú az iram, ezért elindultam. Volt bennem egy csomó energia, ezért hát kiadtam magamból, nagyon boldog vagyok. Nem számítottam a váltóaranyra, így több arannyal megyek haza, mint amire számítottam. Vasárnap még hátra van a 400 gyors, ott is remélek egy érmet. Akár még a legfényesebbet is. Madarat lehetne fogatni velem, annyira boldog vagyok" - nyilatkozta az M4-en a 23 éves versenyző.

Cseh László utolsó ötven métere elképesztő

100 pillangón Cseh László - csütörtöki győzelme után - duplázásra készült, miután kétszázon óriási idővel lett a legjobb, egyedül saját maga 8 évvel korábban, még szuperdresszben elért ideje volt a riválisa.

A mostani sprintben a két lengyel (Czerniak és Korzienowski) valamint a francia Metella volt a legnagyobb riválisa.

Cseh ezúttal sem rajtolt jól, harmadiknak fordult, az elsőhöz képest 22 század hátránnyal. A forduló után viszont olyan tempót diktált, amit senki más nem bírt. 50,86 az ideje, Czerniak 51,22-vel ütött a célba.

A 30 éves egri színekben versenyző úszó tavaly a vb-n, két éve pedig az Eb-n is második volt, ezért is fontos a sikere. Két éve az Eb-n egyébként épp a lengyel Czerniak előzte meg.

Cseh ezzel 33. Európa-bajnoki aranyérmét szerezte, ami egyedülálló a kontinensen, az elsőt még 2004-ben szerezte, 100 háton és 400 vegyesen. A pillangóra tavaly talált rá igazán, még ha a 2008-as olimpián Michael Phelps mögött a második is volt.

"Belülről nagyon jónak éreztem a versenyt, a második ötvenen olyan gyorsan próbáltam menni, ahogy csak tudtam, ahogy a csövön kifér, mert úgy látszott, előttem vannak. Örülök, hogy egy századdal jobb voltam, mint valaha. Az olimpiára még ennél is jobb lehetek, és több is kell" - magyarázta.

A betegséggel küszködő győri versenyző Balog Gábor 200 háton negyedik lett. Két éve bronzérmes volt.

200 gyorson Verrasztó Evelyn az ötödik, a 14 éves Késely Ajna egyéni csúccsal a hatodik lett. Nyolc század volt a két magyar között.

A 4x200-as férfi gyorsváltó (Kozma, Kis, Telegdy, Bernek) ugyan a legjobb idővel került a döntőbe, még egyszer nem tudta megismételni a teljesítményét, és a többieknél is volt bőven tartalék, így a hetedik helyen fejezte be. 

Takács Krisztián 50 gyorson 22,09-cel hatodik idővel döntős.

200 pillangón Szilágyi Liliána a második, míg Jakabos Zsuzsa az ötödik idővel került a vasárnapi fináléba.