Kapás Boglárka örömúszással negyedik Eb-aranyát nyerte

2016.05.22. 17:42
A londoni úszó Európa-bajnokság utolsó napján Szilágyi Liliána hiába hajrázott nagyon jól 200 pillangón, nem sikerült a benyúlása. Egy századdal kikapott. Verrasztó Dávid nagyon simán nyerte a 400 vegyest. Kapás Boglárka negyedik aranyérmét nyerte. A magyar válogatott összesen tíz aranyat nyert. Ez minden idők legeredményesebb Eb-je.

A férfi ötvenméteres gyorsúszás döntőjébe Takács Krisztián a hatodik idővel került be, ezt a teljesítményét megismételte, két századot javítva, 22.07-tel jött be. Florian Manadou 21.73-mal győzött. „Végül is kellett levegőt vennem egyszer közben, talán ez kicsit megakasztott, ezért sem sikerült 22 másodperc alatt jönnöm, pedig ez volt terv. Ettől függetlenül ez volt életem első Eb-döntője, szerintem nem lehetek elégedetlen." – idézte Takácsot a magyar szövetség Facebook-oldala.

Kétszáz női pillangón Hosszú Katinka távollétében is két magyar döntőzött. A százon negyedik Szilágyi Liliána a második legerősebb idővel került be, míg Jakabos Zsuzsanna ötödikként.  Szilágyi erősen kezdett, az első ötvenen már három tizeddel verte a mezőnyt, a másodiknál ez öt századra csökkent. A harmadik hosszon Ignacio Sorribes felzárkózott mellé, és 25 századdal elé is került. Szilágyi azonban nagyszerűen hajrázott, a spanyol elé került, de a hármas pályán a Franziska Hentke is nagyon jött. A németnek lett jobb benyúlása, egyetlen századmásodperccel (2:07.23) megverte Szilágyit. A negyedik helyet Jakabos szerezte meg 2:07.75-tel

„Most kapjak ki inkább, mint az olimpián. Három hónapja abba akartam hagyni az úszást. Abból volt elegem, hogy az egész családom meghatározott engem. Mégis itt vagyok, életemben először magam miatt csinálom. Meg akarok állni a saját nevem miatt. Annyira boldog vagyok, hogy végre önmagam lehetek" – nyilatkozta az M4-nek.

Verrasztó Dávidnak 400 vegyesen elég volt két szám, hogy megverje a mezőnyt. Pillangón még csak a negyedik volt, de háton nem volt ellenfele, közel két másodpercet adott mindenkinek. Mellen tovább növelte az előnyét, még egy másodpercet tett rá. Gyorson a szlovákiai Nagy Richárd feljött, de nem volt veszélyben Verrasztó aranya, egy másodperc előnye így is maradt. (4:13.15)

Gyurta Gergely is közel volt a dobogóhoz, jól hajrázott, de végül két tizedet kapott a harmadik Turrinitől, negyedik lett.

Kapás tökéletes úszással nyerte negyedik aranyát

Kapás Boglárka az egész Eb egyik legsikeresebb versenyzője lett, a 800 az 1500 és 4x200-as gyorsváltó aranya után a 400-at is behúzta. Nagyon jól felépítette a távot. Az első ötven után az élre állt, és egy pillanatra sem ingott meg. Fokozatosan elhúzott Mirea Belmontétól és Jazmine Carlintól, végül új országos csúccsal, 4:03.47-tel győzött.

„Jézusom. Én ezt nem gondoltam volna. Amikor először felnéztem a táblára, azt gondoltam, 4:08. Mondtam, ez nem létezik. Aztán rájöttem, hogy egy sorral feljebb kéne nézni, 4:03. Na, akkor megint nem hittem a szememnek. Hihetetlen, hogy ez összejött. Annak örülök, hogy el mertem indulni 150-nél, elég bátor voltam hozzá. Fantasztikus lökést ad ez az Európa-bajnokság. Köszönöm mindenkinek, aki értem szurkolt kint és otthon! Nagyon hálás vagyok a támogatásért!" – nyilatkozta Kapás a szövetségnek.

Váltóérem a végére

A férfi 4x100-as vegyesváltó a harmadik idővel került a döntőbe, és ezt sikerült megismételni. Balog Gábor háton hatodikként hozta a váltót, a mellen visszacsúszott a csapat, Finacsek Gábor nem tudta tartani az iramot, az utolsó helyen váltotta Cseh Lászlót, aki ismét fantasztikusat úszott. Pillangón a második helyre hozta fel a válogatottat, gyorson Bohus Richárd is nagyot ment, a harmadik helyen ért célba Nagy-Britannia és Franciaország mögött.