Senánszky Petra bombaformában: újabb három világcsúcs

2016.05.23. 10:35

Három versenyszámban is megjavította a világcsúcsot Senánszky Petra a hétvégén Egerben megrendezett uszonyosúszó országos bajnokságon. A kétnapos ob-n számos országos rekord született, mindhárom korosztályban dőltek meg csúcsok

Senánszky Petra az 50 méteres uszonyos gyorsúszásban 21.01 másodpercet úszott, ezzel saját korábbi világcsúcsát (21.26) írta át. A magyar klasszis tartotta a világrekordot 100 méteren (46.65) is, amelyből Egerben több mint egy másodpercet faragott le, és végül 45.21 mp-es, fantasztikus idővel csapott célba. Az uszonyos gyorsúszás 200 méteres távján az eddigi legjobb időeredmény (1:43.43) az orosz Szimonova nevéhez fűződött, a bombaformában lévő Senánszky azonban 1:42.64-es úszásának köszönhetően már mindegyik távon világcsúcstartónak mondhatja magát, írta a Nem Olimpiai Sportágak Kommunikáció.

A tavaly három világbajnoki címet nyert debreceni versenyző teljesítményével jó úton halad idei célja, az újabb triplázás felé. Szereplése azért is biztató, mert a június végi görögországi vb lesz a kvalifikációs versenye a nem olimpiai sportágak legnagyobb eseményének, a 2017-es világjátékoknak.

Az országos bajnoksággal kialakult a Voloszba utazó magyar válogatott összetétele. A csapat: Kosina Gergő, Kanyó Dénes, Gruber Kornél, Dimák Dávid, Hamlin Matthew, Szenes Mátyás, Senánszky Petra, Varga Krisztina, Károlyi Csilla, Dudás Zita, Kovács Zsófia.

A felnőtt férfiaknál 100 m uszonyos gyorson Kosina Gergő a világ egyik legjobb időeredményével nyert. Az ifjúságiak mezőnyéből Szabó Anita emelkedett ki, aki egy kivételével valamennyi egyéni versenyszámát megnyerte, valamint csapatával a váltókat is, így összesen 14 arannyal zárt. A gyermek korosztályban a fiúknál Lipők Larion, a lányoknál pedig Pernyész Dorottya  nyerte meg mindegyik egyéni számot.