Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Risztov harmadik lett az Eb-n, de kizárták

2016.07.10. 13:30 Módosítva: 2016-07-10 16:49:43

Risztov Éva a harmadik helyen ért célba 10 kilométeren az úszók hollandiai nyíltvízi Európa-bajnokságán vasárnap, de utólag kizárták a versenyből.

A szám olimpiai bajnoka - aki Rio de Janeiróban a magyar úszócsapat legidősebb tagja lesz, és nagymedencében 800 méteren is rajthoz áll majd - a táv felénél még két másodperccel vezetett a világbajnoki címvédő francia Aurélie Muller előtt. 7500 méternél már a riválisa haladt az élen, ám kettejük között csupán néhány tizedmásodperc volt a különbség.

Végül a rendkívül szoros hajrában Muller és az olasz Rachele Bruni azonos idővel zárt, köztük még a célfotó alapján sem tudtak dönteni, így mindketten aranyérmet kaptak. A harmadikként beérkező Risztov Évát utólag kizárták a versenyből.

Az úszószövetség közleménye a „nemzetközi nyíltvízi viadalhoz teljességgel méltatlan körülmények között kezdődött meg az Európa-bajnokság Hoornban, ahol rögtön botrányba fulladt a női 10 kilométeres verseny: ennek egyik áldozata Risztov Éva.”

Az ok: pályatévesztés. „Tény, egy bolyban haladva olimpiai bajnokunk a többiekkel együtt a célfolyosó „mellé úszott”, ám amíg akadt, aki visszafordult, és végül a befutó kezdetét jelző bóját megkerülve tette meg az utolsó métereket, addig Éva és német riválisa a kötél alatt átbújva „korrigált”: ezáltal nem vágták le a pályát, azaz nem kevesebbet úsztak, csupán irányba álltak, azaz a kötél egyik oldaláról átmentek a másikra.”

Gellért Gábor szövetségi kapitány a pályatévesztést nem vitatta, ugyanakkor elmondta, az óvásban is arra helyezték a hangsúlyt, hogy a 21. században megszokott sztenderdekhez képest felháborítóan nívótlanok a körülmények. „Szánalmas, ami itt van – jelentette ki a szakvezető.

„A legutolsó kupaversenyen is van lehetőség arra, hogy a résztvevők a pályán gyakoroljanak legalább egy nappal a rajt előtt, de inkább kettővel. Itt még egy órával a start előtt sem voltak képesek kijelölni a végleges vonalat, a rajt előtti percekben cserélgették a kék és zöld bójákat kint a vízen. A befutó pedig egészen elképesztő: egy-egy ötven méteres madzag néhány teniszlabda nagyságú gömbbel, az elején egy-egy kosárlabda-méretű bójaszerűség a jelzés, csak a vakszerencsén múlik, hogy ezeket egymás mögött úszva, a hullámzásban észreveszik-e. Balatonfüreden embernagyságú bóják vannak mindenütt, fél méter magas, felfújt hurkák között úsznak be, itt meg olyanok a kötelek, mint a makói strandon, és akkor még a makóiakat sértem meg.”

A kapitány elmondta, a mezőnyt addig vezető holland címvédő, Sharon van Rouwendaal vitte vakvágányra a többieket, ő kvázi hazai vízben úszva haladt rossz irányba, aztán amikor észrevette, jött a korrigálás, amit ki így, ki úgy tett meg – Rouwendaal visszafordult, és ez az aranyérmébe került (4. lett), hiszen azok jártak jól, akik hátrébb voltak, mert ők így kapcsolhattak, és gyorsabban visszamehettek.

„Az óvásban arra hivatkoztunk, hogy a pálya nem volt kijelölve rendesen – mondta a kapitány. – Amikor fogalmaztuk, már akkor kinevettek minket, hogy miért akarunk elveszteni száz eurót... Mondtuk, mi csak küzdünk a versenyzőnkért a végsőkig. De itt tényleg elképesztőek a körülmények. Egy Európa-bajnokságon nem tudnak öltözősátrat sem felállítani? Az utcán kellett átöltöznie a csapatnak.”

Gellért Gábor ugyanakkor jelezte, klasszikus nyíltvízi viadal az Eb, annak minden megpróbáltatásával, hiszen míg a kikötőben 18.2 fok a víz, addig a nyílt tengeren – ahol a versengés nagyobb része zajlik, kőkemény hullámzásban, oldalszélben – már csak 16.8 fokban kell küzdeni, mindez szinte tökéletesen leképezi a riói körülményeket. Risztov Éva is erre helyezte a hangsúlyt a versenyt követően. „Történt, ami történt, nem tudok semmi olyat mondani, amivel felkavarom az érzelmeket. Én mindent megtettem ma, nem tehetek róla, hogy nem tájékoztattak bennünket előre a két sárga bójáról a végén, jellemző, hogy öten úsztunk rossz irányba. A lényeg, hogy amit én elterveztem, azt meg is csináltam. Ismét bebizonyítottam magamnak, hogy tudok küzdeni a végsőkig, kikerültem minden konfliktust, az összes verekedésből kihúztam magam, inkább odébb mentem, csak az úszásra koncentráltam. A tanulság pedig az, hogy valami mindig valamiért történik, azaz hálás vagyok a sorsnak, hogy ez most esett meg, és nem egy hónap múlva.”

Risztov Éva a kétkedőknek is választ adott vasárnap, hiszen többen úgy gondolták, ő csak a medencéhez hasonló, síkvízi körülmények között képes kiemelkedő teljesítményre. „Mondanak sokan sok mindent, én azt gondolom, bizonyítottam sokszor, sokféle versenyen, így ma is. Egyébként pedig ha választani kell egy Eb-érem és egy olimpiai érem között, akkor azt hiszem, nem lehet kétséges, mire szavazok. És ha még azt is hozzátesszük, hogy a londoni győzelmemet megelőző világbajnokságon is kizártak, és ott is jogtalanul...” Másik indulónk, Olasz Anna a mostoha viszonyok közepette végül 13. lett. „Szimplán belefagyott a vízbe – közölte Gellért Gábor. – Amióta Arizonában edz, és még télen is 29-30 fokban gyakorolnak, elszokott a hidegtől, plusz le is fogyott – régen nagyon bírta az ilyen pályát, most semmi tartalék nincs a testén, és képtelen elviselni ezeket a körülményeket. Egyelőre nem látom, hogy a 25 kilométert, ahol Eb-n és vb-n is ezüstérmes volt, hogy fogja bírni négy nap múlva. Mert ilyen körülmények között az klasszikus túlélőverseny lesz.” A férfiak, immár okulva az előttük történtekből, különösebb zavarok nélkül mentek végig a pályán. Itt a címvédő holland Ferry Weertman győzött, a magyar indulók közül a riói résztvevő, Papp Márk remek hajrával az utolsó körben hat helyett jött előre és pont befért az első tízbe – csupán 6.7 másodperccel az aranyérmes mögött ért be –, Székelyi Dániel a 35 induló között 13., míg Rákos Patrik a 25. helyen zárt. „A fiúk jól mentek, jól küzdöttek, Márk és Dani még a hideg vizet is bírta, teljesen megérdemelten zártak a mezőny első harmadában” – értékelt Gellért Gábor.  

A férfiak 10 kilométeres versenye 13 órakor rajtolt három magyar résztvevővel: az olimpiai induló Papp Márkkal, valamint Rákos Patrikkal és Székelyi Dániellel.

Eredmények:

nők, 10 km, Európa-bajnok:

-------------------------

Rachele Bruni (Olaszország) és

Aurelie Muller (Franciaország) 2:07:00.1 óra

3. Arianna Bridi (Olaszország) 2:07:03.6

...13. Olasz Anna 2:07:28.9