Gyurta azt kéri edzőjétől: nézzen magába

2016.09.07. 08:50

Gyurta Dániel nem jutott a legjobb 16 közé sem 100, sem a kedvenc távján, 200 mellen az olimpián, amelyiken címvédő volt.

Nem sokkal utána edzője, Széles Sándor kemény nyilatkozatot tett, amelyikben nem vállalta a felelősséget a helyezésért.

A mesteredző szavaira még Rióban reagált az Indexnek kollégája, Virth Balázs. Virth kifejtette, ha eddig közös volt a siker, nem érti, a kudarcon miért nem osztoznak.

Annak ellenére, hogy Széles nem utazott el Rióba, végig kapcsolatban álltak, és végig egyeztettek, saját szakállára senki sem hozott döntést.

A négy éve olimpiai bajnok Gyurta a Nemzeti Sportban szólalt meg ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Azzal kezdte, hogy nem beszélt a mesteredzővel a verseny óta.

„Csak azt kérem tőle, nézzen magába, és gondolja végig: ha az ő lelki világa megengedi, hogy azt nyilatkozza, nem voltam jól felkészülve az olimpián, ám legyen. Ha viszont visszagondolok az elmúlt négy évre, egy kezemen meg tudom számolni, hány edzést vezetett le nekem. És nem azért történt így, mert mi azt mondtuk neki, ne tegye. Ránk mindig is az összefogás volt jellemző. Sanyi bácsi nyilatkozata nem volt korrekt, de szerintem csak az izgalom és a csalódottság mondatta ezt vele. Nem haragszom rá, és számítunk rá.”

Majd azt is hozzátette, ha szeretné segíteni a csapatukat, örömmel veszi, mert minden segítségre szüksége van. De ezt a segítséget ne csak névlegesen tegye, hanem valós teljesítménnyel.

Jövőre világbajnokság lesz Budapesten, a 27 éves Gyurta, aki már 2004-ben érmes volt az olimpián, szeretne jól szerepelni.

Szélest 2013-ban hazaküldték Gyurta mellől a világbajnokságról. A tanítványa úgy nyert, hogy nem volt mellette a versenyen. 2015-ben pedig kórházba került, a vb-bronzot a kórházban élhette át.

Széles az edzéstervek írását szokta elvégezni, annak végrehajtását Virthre és Kovácshegyi Ferencre bízza.