Cseh László is az orosz hekkercsoport doppinglistáján

2016.09.19. 17:28 Módosítva: 2016.09.19. 17:34

A kétszeres világbajnok, négyszeres olimpiai ezüstérmes Cseh László úszót is megnevezte a Fancy Bear nevű orosz hekkercsoport mint olyan sportolót, aki tiltott listás szert szedett, ugyanakkor ez nem számít doppingolásnak, mert a magyar versenyző asztmájára kapott legálisan formoterolt.

A hétfőn kiszivárogtatott dokumentum szerint Cseh még 2011 októberében kapott asztmára formoterolt. Mivel a szer szedését szükség esetén engedélyezték 6 mikrogrammig, ezért csak akkor számítana doppingolásnak, ha az úszó ennél nagyobb mértékben inhalálta volna a készítményt.

Cseh László, a Magyar Úszó Szövetségen keresztül az MTI-nek megerősítette, ilyen engedélyeket korábban évről évre kérnie kellett gyermekkori asztmája miatt, a nyilvánosságra hozott dokumentum azonban az utolsó volt a sorban, hiszen 2012 óta - már a londoni játékokat megelőzően - egy olyan készítményt használ szükség (azaz kizárólag légzési nehézségek) esetén, melynek összetevői közül semmi sincs tiltólistán, azaz öt éve nincs szüksége az úgynevezett TUE-engedélyre.

A Fancy Bears és az APT28 elnevezésű hekkercsoport újabb 26 sportoló - köztük Mohamed Farah és Rafael Nadal - orvosi adatait tette közzé az interneten. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) múlt héten kedden hozta nyilvánosságra, hogy behatoltak a doppingellenes adminisztrációs és irányítási rendszerébe (ADAMS) orosz hekkerek, akik így bizalmas, a Rio de Janeiró-i olimpiával összefüggő információkhoz jutottak hozzá számos sportolóról.

A fancybear.net című honlapon közölt dokumentumok szerint az augusztusi olimpiai játékokon 5000 és 10 000 méteren is aranyérmes brit futóra, Mo Farah-ra nem vonatkozott a gyógyászati célú mentesség (TUE) az olimpia ideje alatt. Amikor 2014 nyarán egy edzésen összeesett és három napig kórházban kezelték, sós oldatot, morfin-szulfátot és vicodint kapott. 2008 őszén TUE-védettség alatt állt, amikor 80 milligramm triamcinolont adtak neki, ami a mellékvesekéreg-hormonok közé tartozik.

A Pekingben egyesben, Rióban pedig párosban olimpiai bajnok teniszező, Rafael Nadal 2009 és 2012 között gyógyászati célú mentességet élvezett. A riói játékokon győztes golfozó, az angol Justin Rose engedéllyel szedte a prednizolon gyulladáscsökkentő gyógyszert napi rendszerességgel idén májusban és júniusban.

Szerepel a névsorban a 800 méteres síkfutás világbajnoka, a burundi Francine Niyonsaba; a pályakerékpárosok csapat sprintversenyében olimpiai aranyérmes brit Callum Skinner; valamint honfitársa, a kétszeres olimpiai bajnok evezős Helen Glover is, továbbá argentin, belga, kanadai, dán, francia és amerikai sportolók, de egyikükről sem derült ki, hogy bármilyen szabályt megszegett.

Orosz hekkerek korábban behatoltak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisába, bizalmas, a riói olimpiával összefüggő információkhoz jutottak hozzá sportolókról, és ezek nyilvánosságra hozatalával fenyegetőznek. A csoport egy hete első lépésként amerikai sztárversenyzőkről (Serena és Venus Williams, Simone Biles) tett közzé - szerinte - egyértelműen doppingolásra utaló adatokat.  • Hírek
  • Személyi kölcsön