Nem túl kedvesen emlékszik Risztovra a táv olimpiai bajnoka

2016.10.04. 11:49

A riói olimpián, a 10 kilométeres számot megnyerő holland Sharon Van Rouwendaallal népszerűsíti a jövő évi budapesti vizes-vb-t a vb médiabizottsága.

A Ha nyersz, utána még jobbnak kell lenned! című írásból kiderül, hogy a holland úszónő nincs a legjobb véleménnyel a magyar olimpiai bajnok Risztov Éváról.

Ha a népszerűsítésnek ez is egyfajta módja, akkor, jelentjük,  nem jött át. A hollandok első úszóaranyát nyerő Rouwendaal amúgy igen szimpatikus versenyző, például az interjúból az is kiderül, hogy tulajdonképpen nem is volt formában az olimpián, 70 százalékos állapotra tippeli magát, legalább tízen voltak esélyesek a győzelemre, dehát mentálisan ő volt a legerősebb közöttük. A riválisaimon nagy volt a nyomás", rajta viszont nem, fejtette ki a győzelemhez vezető út egy újabb aspektusát. 

Szerinte Ferry (a férfi győztes, ő is holland amúgy) és ő technikailag előrébb tartanak, mint a többiek. „A legtöbb nyíltvízi úszó technikája nem elég jó, ez jelenti a fő különbséget”. Hát jó, ezt már én teszem hozzá.

Hogy Risztovnak nehéz lett volna-e a címvédés, miután Londonban a magyar nyerte a címet, a holland kifejti, „szerintem nem olyan nehéz a címvédés, ha az ember keményen dolgozik érte. Éva talán nem volt most olyan jó, mint Londonban, miközben azóta mindenki erősebb és gyorsabb lett. Ha megnyersz egy versenyt, legközelebb már nem elég ugyanaz a teljesítmény, még jobbnak kell lenned. 

Aztán jön az interjú legjobb része: amikor elmondja, hogy mit gondol a két legjobb magyar nyíltvízi úszóról, Risztov Éváról és Olasz Annáról.

„Személyesen egyiküket sem ismerem igazán. Őszintén szólva két évvel ezelőtt, amikor először versenyeztem Évával, meglehetősen rossz tapasztalatokat szereztem, mivel eléggé alattomosan viselkedett a vízben. Ettől még biztos, hogy egy kedves ember.”

Az mindenesetre kiderül, a kedvesség nem feltétlenül nyíltvízi erény.